Βρέθηκαν τα πρώτα ζώα που μπορούν να επιβιώσουν στο κενό του Διαστήματος
Τα βραδύπορα έζησαν 10 μέρες σε έναν δορυφόρο σε υψόμετρο 258 χλμ., εκτεθειμένα στο ανοικτό Διάστημα, χωρίς αέρα, με συνεχή βομβαρδισμό από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Βρέθηκαν τα πρώτα ζώα που μπορούν να επιβιώσουν στον αφιλόξενο συνδυασμό των συνθηκών του διαστήματος (έλλειψη αέρα, χαμηλή πίεση, έντονη ακτινοβολία), μετά από σχετικό πείραμα αστροβιολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA), με επικεφαλής τον Ινγκεμαρ Γιόνσον του σουηδικού πανεπιστημίου Κρίστιανσταντ. Πρόκειται για μια κατηγορία μικροσκοπικών ασπόνδυλων (που δεν ξεπερνούν το ενάμισι χιλιοστό σε μήκος), των βραδυπόρων, τα οποία ήταν ήδη γνωστά για την ικανότητά τους να επιβιώνουν στη Γη σε απίστευτες συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης, τεράστιων δόσεων ακτινοβολίας, τρομακτικού κρύου και μακράς ξηρασίας (αντέχουν μέχρι και δέκα χρόνια χωρίς νερό).
Δύο είδη αποξηραμένων βραδυπόρων (που μπορούν να βρεθούν σε βρύα, στο χώμα, στις κορυφές των βουνών ή σε βάθος 4 χλμ. στους ωκεανούς) μαζί με τα αυγά τους, έζησαν για δέκα μέρες σε έναν δορυφόρο του ΕΟΔ, σε υψόμετρο 258 χλμ., τα περισσότερα εκτεθειμένα στο ανοικτό Διάστημα, χωρίς αέρα, με συνεχή βομβαρδισμό από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου (UV-A και UV-B), τα φορτισμένα σωματίδια και τις κοσμικές ακτίνες. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το διαστημικό κενό, ενώ η ηλιακή ακτινοβολία είχε όντως επιπτώσεις στα περισσότερα από αυτά, αλλά όχι σε όλα, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Scientific American και ΝewScientist.
Όταν επέστρεψαν στη Γη, τα βραδύπορα ενυδατώθηκαν εκ νέου. Στο ένα είδος, τα δύο τρίτα των δειγμάτων, που είχαν προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, μέσα σε 30 λεπτά από την ενυδάτωσή τους ξαναζωντάνεψαν και πολλά αυγά εκκολάφθηκαν. Όμως μόνο μια μειοψηφία (το 10%) επέζησε από το συνδυασμό του διαστημικού κενού και της πλήρους έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, που στο διάστημα είναι 1.000 φορές ισχυρότερη από ό,τι στη Γη, ενώ κανένα από τα αυγά αυτά δεν εκκολάφθηκε. Το ποσοστό αυτό επιβίωσης (ένα στα δέκα περίπου) αποτελεί τα πρώτα ζώα που άντεξαν το διπλό τεστ κενού-ακτινοβολίας. Παραμένει άγνωστος ακόμα ο μηχανισμός που επιτρέπει σε ορισμένα από αυτά τα μικροσκοπικά ζώα να επιβιώνουν και σε ποιο βαθμό μπορούν να επιδιορθώσουν στα κύτταρά τους τη ζημιά της ακτινοβολίας.
Άνθρωποι, χιμπατζήδες και σκύλοι, όπως έχουν δείξει οι αποστολές στο διάστημα όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να ζήσουν παρά ελάχιστα. Πριν από αυτό το πείραμα της ESA, μόνο λειχήνες και βακτήρια ήταν γνωστό ότι μπορούν να επιβιώσουν στο θανατηφόρο συνδυασμό του -χωρίς οξυγόνου- διαστημικού κενού και της ηλιακής ακτινοβολίας. «Κανένα ζώο δεν είχε πριν επιβιώσει στο ανοικτό διάστημα», δήλωσε ο βιολόγος Μπομπ Γκολνστάιν του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα. «Είναι όντως αξιοσημείωτο ότι μετά από δέκα μέρες μπόρεσαν να γεννήσουν και βιώσιμα έμβρυα».
πηγη:
kathimerini.gr