Πανάρχαια ψάρια ανέπτυξαν τα πρώτα δάκτυλα
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν την καταγωγή των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σε πλάσματα που έμοιαζαν με ψάρια και τριγυρνούσαν στις θάλασσες πριν 380 εκατ. χρόνια
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν την καταγωγή των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σε πλάσματα που έμοιαζαν με ψάρια και τριγυρνούσαν στις θάλασσες πριν 380 εκατ. χρόνια, κατά τη Δεβόνια περίοδο, σύμφωνα με νέα έρευνα του σουηδικού πανεπιστημίου της Oυψάλα, υπό τον καθηγητή Περ Άλμπεργκ, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιθεώρηση Nature.
H επικρατούσα μέχρι τώρα θεωρία ήταν ότι τα πρώτα πλάσματα που ανέπτυξαν πρωτόγονα δάκτυλα, ήσαν τα τετράποδα, ζώα που ανέπνεαν αέρα και σύρθηκαν από τη θάλασσα στην ξηρά πριν περίπου 360 έως 370 εκατ. χρόνια και θεωρούνται οι πρόδρομοι όλων των θηλαστικών και πουλιών.
Yποτίθεται ότι η ανάγκη αυτών των ζώων να επιβιώσουν στους τότε βάλτους και στο έδαφος, οδήγησε, μέσω φυσικής επιλογής, στη βαθμιαία εξέλιξη των πτερυγίων που είχαν τα ψάρια, σε άκρα με αρθρώσεις που μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του σώματός τους.
Ομως η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι υποτυπώδη δάκτυλα ήσαν ήδη παρόντα μέσα στα πτερύγια του Παντεριχθί, ενός μεταβατικού είδους, μήκους ενός μέτρου περίπου, που ζούσε στα ρηχά νερά και που ήταν περισσότερο ψάρι παρά τετράποδο.
Το νέο εύρημα δείχνει ότι τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών προέκυψαν από προϋπάρχοντα μέρη του σκελετού του πτερυγίου που απλώς μετασχηματίσθηκαν και δεν ήσαν τελείως νέα τμήματα που αναπτύχθηκαν και ήρθαν να «κλειδώσουν» πάνω στον σκελετό του πτερυγίου.
Δηλαδή τα πρωτο-δάκτυλα αναπτύχθηκαν μέσα στη θάλασσα πριν από τα τετράποδα και όχι κατά την περίοδο μετάβασης από το νερό στη στεριά.