Νεαρές παρέες για μακροζωία
Αν θέλετε μακροβιότητα θα πρέπει να δαπανάτε περισσότερο χρόνο με άτομα νεαρότερης ηλικίας, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Η έρευνα επίσης προτείνει ενδεχόμενη θεραπεία για ανθρώπινες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα μελέτησαν τη συμπεριφορά ενός μεταλλαγμένου στελέχους μύγας των φρούτων (μύγες γρασιδιών) με μικρό προσδόκιμο ζωής οι οποίες τοποθετήθηκαν σε φιαλίδιο με νεώτερες και χωρίς μεταλλάξεις μύγες.
Ζευγάρωσαν επίσης τις μεταλλαγμένες μύγες σε χωριστά φιαλίδια με άλλο στέλεχος μύγας που φέρει παλαιότερες μεταλλάξεις. Διαπίστωσαν πως οι μεταλλαγμένες μύγες που ανατράφηκαν με τις νεώτερες μύγες ελέγχου έζησαν δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τις μεταλλαγμένες μύγες που συγκατοίκησαν με το άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος. Επόμενες πειραματικές δοκιμασίες έδειξαν ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη που μοιράζονταν τον ίδιο χώρο με τους νεώτερους μακροβιότερους συγγενείς τους είχαν βελτιωμένες φυσικές αποκρίσεις και επέζησαν καλύτερα από τις περιβαλλοντικές πιέσεις έναντι των μυγών που παρέμειναν μεταξύ του πληθυσμού με τις μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με το συγγραφέα της εργασίας, καθηγητή Chun-Fang Wu, τα αποτελέσματα της έρευνας προτείνουν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση με νεώτερα μέλη του είδους παρέχει φυσιολογικά οφέλη στις μεταλλαγμένες μύγες των φρούτων, χωρίς να είναι σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα. Ο καθηγητής Wu σκέπτεται ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση με τις νεώτερες μύγες θα μπορούσε να έχει βοηθήσει τις μεταλλαγμένες μύγες να αντισταθμίσουν τη γενετική ατέλεια που καθιστά το έντομο ιδιαίτερα τρωτό στη γήρανση που οφείλεται σε οξειδωτική πίεση. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι ενζυμική αλλαγή ως αποτέλεσμα των μεταλλάξεων στο γονιδίωμα του εντόμου αντανακλά τα ελλείμματα σε ασθένειες όπως Parkinson, Huntington και νόσος Alzheimer. "Αυτή η μελέτη δείχνει πως η διάρκεια ζωής των μυγών του γρασιδιού είναι μεταβαλλόμενη και μπορεί να ρυθμιστεί από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που υπάρχει ότι οι ασθενείς νευρολογικών νόσων εξαρτώμενων από την ηλικία μπορούν να ωφεληθούν από ένα κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον", καταλήγουν οι συντάκτες της έρευνας.