Οι «κακές» παρέες προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους
Λονδίνο: Οι άνθρωποι υποσυνείδητα επηρεάζονται από το βάρος των ατόμων γύρω τους και κατά συνέπεια οι έχοντες υπέρβαρους φίλους τείνουν να παίρνουν κιλά, υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο BBC επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουαργουικ, του Κολεγίου του Ντάρμουθ, του Πανεπιστημίου της Λουβέν, παρουσίασαν την έρευνα σε οικονομικό συνέδριο που έγινε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Οι ερευνητές ονομάζουν τη νέα αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «μιμητική παχυσαρκία».
Στην έρευνα πήραν μέρος 27.000 άτομα από όλη την Ευρώπη παρέχοντας στοιχεία για την προσωπική τους ζωή.
Οι επιλογές επί της εξωτερικής εμφάνισης, όπου οι αποφάσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες ή το πόσο ελκυστικός είναι κάποιος γίνονται με βάση τις επιλογές των άλλων ατόμων γύρων μας.
Αρα λοιπόν όλοι γύρω μας είναι παχύσαρκοι, είναι επιτρεπτό να είμαστε κι εμείς παχύσαρκοι.
Σχεδόν οι μισές Ευρωπαίες αισθάνονται υπέρβαρες, ενώ μόλις το ένα τρίτο των ανδρών αισθανόταν έτσι.
Η κατανάλωση θερμίδων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει περισσότερο.
Μερικοί επιστήμονες έχουν αποδώσει την παχυσαρκία στην διαθεσιμότητα φθηνότερης τροφής, αλλά αν η παχυσαρκία είναι η αντίδραση στην μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη, τότε γιατί παρατηρούμε συνεχώς τους οικονομικά ευκατάστατους ανθρώπους να είναι όλο και πιο αδύνατοι από τους οικονομικά ασθενέστερους;
Μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας για την παχυσαρκία, που έχει επικεντρωθεί στην καθιστική ζωή ή της ανθρώπινη βιολογία ή το πρόχειρο φαγητό, σίγουρα έχει χάσει τον στόχο της.
Η αυξανόμενη παχυσαρκία θα πρέπει να θεαθεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο και όχι μόνο σωματικό. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από το περιβάλλον τους, και οι νόρμες έχουν αλλάξει και αλλάζουν διαρκώς.
Όταν λοιπόν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους, συγγενείς ή φίλους, που είναι υπέρβαροι, μοιραζόμαστε κοινές περιβαλλοντικές συνθήκες, είναι πολύ πιθανόν να μοιραζόμαστε και λανθασμένες διατροφικές πηγές.