Το επίπεδο των θαλασσών θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα μέτρο μέσα στον αιώνα μαςΜερικούς μήνες πριν την κρίσιμο παγκόσμια σύνοδο του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη για τις νέες κλιματικές διαπραγματεύσεις, μια ομάδα κατ' εξοχήν ειδικών επιστημόνων προειδοποίησε ότι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι πλέον χειρότερη από τις προ διετίας εκτιμήσεις του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα στον 21ό αιώνα το επίπεδο των θαλασσών αναμένεται να υψωθεί τουλάχιστον κατά ένα μέτρο, αρκετά υψηλότερα από τις επιστημονικές προβλέψεις του 2007, που μέχρι σήμερα αποτελούσαν και το επιστημονικό θεμέλιο για την χάραξη πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
Η προηγούμενη πρόβλεψη του 2007 προέβλεπε αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 18 έως 59 εκατοστά, αρκετά για να εξαφανίσουν πολλές μικρές νησιωτικές χώρες και να οδηγήσουν σε καταστροφή της ζωής δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε παράκτιες ζώνες του υπόλοιπου κόσμου.
Όμως, στη διεθνή επιστημονική συνάντηση των σημαντικότερων κλιματολόγων, που διοργανώνεται στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή 2.000 ερευνητών από 80 χώρες, προέκυψε μια ακόμη πιο απειλητική εικόνα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η γενική επιστημονική συναίνεση πλέον είναι ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα μέτρο.
Χρησιμοποιώντας νέα μοντέλα κλιματικής πρόβλεψης, ο Στέφαν Ράμστορφ, του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για το Κλίμα του Πόντσνταμ, προειδοποίησε ότι μέχρι το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει μέχρι 190 εκατοστά (σχεδόν δύο μέτρα) και σε καμία περίπτωση λιγότερο από 75 εκατοστά. Όπως είπε, ακόμα και αν ο κόσμος κατορθώσει να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η καλύτερη εκτίμηση είναι για άνοδο της στάθμης τουλάχιστον κατά ένα μέτρο. Ανέφερε επίσης ότι από το 1880 μέχρι σήμερα το επίπεδο των θαλασσών έχει αυξηθεί περίπου κατά 20 εκατοστά.
Ο δρ Τζον Τσερτς, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καιρό και το Κλίμα της Αυστραλίας, ανέφερε ότι με βάση τις πιο πρόσφατες δορυφορικές και επίγειες παρατηρήσεις, η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών συνεχίζεται με ρυθμό τουλάχιστον 3 χιλιοστών το χρόνο μετά το 1993, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, καθώς οι ωκεανοί διαρκώς θερμαίνονται και 'φουσκώνουν', ενώ παράλληλα το λιώσιμο των παγετώνων στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και αλλού συμβάλλει σε αυτή την άνοδο της στάθμης.
ʼλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η Γη -λόγω των αερίων του θερμοκηπίου - πλησιάζει κρίσιμα σημεία καμπής, που, αν τα διαβεί, μετά θα είναι σχεδόν αδύνατη η αναστροφή τους και η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση. Ο κόσμος έχει πολύ λίγο χρονικό περιθώριο, σχολίασε ανήσυχος ο επικεφαλής του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή Ρατζέντρα Πατσαούρι, μετά την παρουσίαση των νέων στοιχείων.
Ο επικεφαλής της Βρετανίας στις κλιματικές διαπραγματεύσεις Τζον Αστον δήλωσε ότι ακόμα και τα ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να πάρουν σοβαρά τέτοια απειλητικά σενάρια για το μέλλον, τονίζοντας ότι μια άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά ένα έως δύο μέτρα θα ήταν σκέτη καταστροφή, ακόμα και για μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα.
Ο Κόνραντ Στέφεν, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Επιστήμες του Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, συμφώνησε κι αυτός ότι μέχρι το 2100 η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά ένα μέτρο. Ανέφερε ότι περίπου 600 εκατ. άνθρωποι ζουν στις παράκτιες ζώνες, τόσο των φτωχών όσο και των πλούσιων χωρών, και ότι μια πιθανή μετακίνησή τους θα ήταν τρομερά δύσκολο εγχείρημα, με δεδομένη και την αρνητική αντιμετώπιση των μεταναστών μέχρι σήμερα. Μόνο το Μπαγκλαντές θα χάσει το 17% της ξηράς του και 15 εκατ. άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι.
πηγή:
- Κώδικας:
-
http://world.flash.gr