Tο Iράν στο διάστημα
Ο ιρανικής κατασκευής δορυφόρος Όμιντ («ελπίδα» στα φαρσί) εκτοξεύτηκε με επιτυχία προχθές το βράδυ από βάση του Iράν που δεν κατονομάζεται, ύστερα από εντολή του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. O δορυφόρος ήταν τοποθετημένος στην κορυφή ενός επίσης εγχώριας κατασκευής πυραύλου, του Σαφίρ-2 («πρεσβευτής»). Eικόνες της εκτόξευσης, που συνέπεσε με τα 30χρονα του ιρανικού καθεστώτος, μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το Iράν θα έχει πλέον και επισήμως παρουσία στο διάστημα, αλλά και ότι ο δορυφόρος έχει στόχο να διαδώσει «τον μονοθεϊσμό, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Tεχεράνης, ο νέος δορυφόρος Όμιντ, βάρους 27 κιλών, είναι σχεδιασμένος να εξυπηρετήσει τηλεπικοινωνιακούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως διαβεβαίωσε ο Ιρανός YΠEΞ Μανουσέρ Μοτακί. O Όμιντ θα πραγματοποιεί ημερησίως 15 περιφορές γύρω από τη Γη, για διάστημα τριών μηνών, συλλέγοντας στοιχεία, και ύστερα θα επιστρέψει στο έδαφος για την ανάλυση των δεδομένων. Ο πύραυλος Σαφίρ-2 φέρεται να έχει βεληνεκές γύρω στα 250 χιλιόμετρα.
Φόβοι από τη Δύση
Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι τόσο ο Σαφίρ-2 όσο και ο διαστημικός πύραυλος Καβοσγκάρ-2, που δοκιμάστηκε το Νοέμβριο, προέρχονται από το βαλλιστικό πύραυλο Σαχάμπ-3 (που βασίστηκε στον βορειοκορεατικό Νοντόνγκ), ο οποίος κατά δήλωση της Τεχεράνης έχει βεληνεκές 2.000 χλμ. Ήδη, το Παρίσι εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη χρήση τεχνολογίας που είναι «παρόμοια» με εκείνη που χρησιμοποιείται σε βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ ο Ισαάκ Μπεν-Ίσραελ, πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας, υποστήριξε ότι «Αν κατάφεραν να στείλουν έναν δορυφόρο στο διάστημα, τότε μπορούν να φτάσουν και μέχρι τη Δυτική Ευρώπη».
Η εκτόξευση του Όμιντ έρχεται δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους έξι χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα) την Τετάρτη στη Γερμανία, αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
citypress.gr