ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ψυχρή υποδοχή από τη Μόσχα
Η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν αποτελεί οιωνό για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων εκτίμησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Δούμα, Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από αυτές τις επιλογές δεν διαφαίνεται αλλαγή αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρόμπερτ Γκέιτς αποτελούν εκφραστές «των ιδεών της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο».
Μεταξύ των πρώτων συγχαρητήριων δηλώσεων για τον διορισμό της Χίλαρι Κλίντον ήταν αυτή του υπό προθεσμία πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ: «Η γερουσιαστής Κλίντον είναι μια φίλη του κράτους του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού», και προσθέτει: «Είμαι σίγουρος ότι στα νέα της καθήκοντα θα συνεχίσει να προωθεί τις ειδικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Κατά την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ η Κλίντον είχε υιοθετήσει επιθετικές θέσεις για την άμυνα του Ισραήλ. Είχε προτείνει τη δημιουργία μιας «αποτρεπτικής ομπρέλας» γύρω από το Ισραήλ και «άλλες χώρες της περιοχής».
«Μια επίθεση κατά του Ισραήλ θα προκαλέσει μαζικά αντίποινα των ΗΠΑ», είχε δηλώσει τότε η Κλίντον. Η Χίλαρι Κλίντον «θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία» στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, στο Λονδίνο, η Ράις δήλωσε ότι η Χίλαρι θα αποτελέσει «πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο για τις γυναίκες» και ότι «θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία στη θέση αυτή».
Ιδιαίτερα χαρούμενος που θα μπορέσει να συνεργαστεί μελλοντικά με τη Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.
Έθνος 2/12/08