|
|
|
| Μεταλλαγμένα | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
dominique Διαχειριστής
| Θέμα: Μεταλλαγμένα Παρ Νοε 28, 2008 7:21 pm | |
| Τα μεταλλαγμένα ή γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (γ.τ. όπως πιο εύσχημα καθιερώθηκε να ονομάζονται) είναι αποτέλεσμα της βιοτεχνολογίας, μιας νέας τεχνολογίας στην οποία έχουν επενδύσει υπερεθνικές επιχειρήσεις με στόχο τον έλεγχο του γενετικού υλικού, την πλήρη εξάρτηση των παραγωγών, την ρύθμιση της παγκόσμιας παραγωγής της τροφής και ουσιαστικά της ίδιας της ζωής.
"Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα με την προσθήκη ή την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (π.χ σε ένα φυτό μπορούν να εισαχθούν γονίδια από ιούς, παθογόνα βακτήρια, φυτά, ζώα έτσι ώστε το φυτό να παράγει τοξίνες εναντίον κάποιων εντόμων ή να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κάποιο ζιζανιοκτόνο).
Πετυχαίνουν, υποτίθεται, με αυτόν τον τρόπο οργανισμούς που έχουν βελτιωμένες αποδόσεις, αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον, εμπλουτισμό σε βιταμίνες, φαρμακευτικές ουσίες και άλλα.
Μέχρι σήμερα όμως και παρόλο που έχουν διατεθεί για καλλιέργειες και εμπορική διάθεση, δεν έχουν δοθεί επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των οργανισμών αυτών στα οικοσυστήματα. Και αυτό γιατί η αφαίρεση ενός γονιδίου μπορεί να γίνει με ακρίβεια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την τοποθέτησή του στον οργανισμό που θα το δεχτεί, εξ αιτίας της απρόβλεπτης συμπεριφοράς των γονιδίων και των μηχανισμών ρύθμισης.
Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον εντοπίζονται μέχρι τώρα:
μεταφορά διαγονιδίων μέσω γύρης επίδραση βιοεντομοκτόνου σε έντομα μη στόχους δημιουργία εντόμων ανθεκτικών στο βιοεντομοκτόνο επικράτηση υπερανθεκτικών ζιζανίων που για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται όλο και πιο ισχυρό ζιζανιοκτόνο
Οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών είναι:
αλλεργικές αντιδράσεις τοξικότητα αντιθρεπτικές επιδράσεις μεταφορά γονιδίου (κυρίως ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά) απρόβλεπτοι κίνδυνοι Tο 1989 στις ΗΠΑ συνέβη η πρώτη τραγωδία που αφορούσε θανάτους ανθρώπων από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα: 37 άτομα πέθαναν και πάνω από 1500 αρρώστησαν σοβαρά, ορισμένα σε μόνιμη ολική ανικανότητα από ένα σύνδρομο που ονομάστηκε σύνδρομο ηωσινοφιλίας - μυαλγίας. Η ασθένεια προκλήθηκε από ένα γενετικά τροποποιημένο βάκιλο που μεγιστοποιούσε την παραγωγή τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ για διαιτητική χρήση στους ανθρώπους. Η κυκλοφορία της τρυπτοφάνης ήταν καθ' όλα νόμιμη γιατί οι προσμίξεις που ενοχοποιήθηκαν ήταν σε ποσοστά κάτω του 0,01%, 10 φορές κάτω από το όριο της ανίχνευσης δηλ. το 0,1% | |
| | | dominique Διαχειριστής
| Θέμα: Απ: Μεταλλαγμένα Παρ Νοε 28, 2008 7:23 pm | |
| Κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα
Ένας χρήσιμος κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα από πολύ γνωστές βιομηχανίες τροφίμων. Ανάμεσά τους η ΦΑΓΕ , η ΑΓΝΟ , η ΤΑSTY.
Αξίζει να διαδώστε την παρακάτω λίστα. Ο κατάλογος της διατροφικής ντροπής έχει εκδοθεί απο την Greenpreace.
___________
Αλλαντικά : ΑΝΑΝΙΑΔΗ
Γιαούρτια – Επιδόρπια: Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ) FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ) Nouvelle, (ΦΑΓΕ) Caramele (ΦΑΓΕ) Corn Flakes (Tasty)
Επεξεργασμένες ντομάτες: Brava Ketchup (Med Foods)
Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών: La Mediterranea (Γιουριμάκ) Pasta Italia (Γιουριμάκ) Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ) Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)
Κονσέρβες: Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια) Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια) Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια) Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)
Σπορέλαια – Μαργαρίνες: Corolla (Κορέ) Standard Σπορέλαια (Standard) Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης) Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες) Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης) Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης) Σογιόλα (Κορέ) Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες) Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)
Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες: 17 Delicatessen Farma (Olympus Foods) 17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods) 17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods) 17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods) 17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods) Brava Μουστάρδα (Med Foods) Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας) Delicia Μουστάρδα (Med Foods) BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM) BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM) BEM Ταραμοσαλάτα (BEM) BEM Τζατζίκι (BEM)
Σοκολάτες – Καραμέλες: Oscar Σοκολάτες (Oscar)
Παγωτά: ΑΓΝΟ
Τσιπς – Σνακς: Cheetos (Tasty) Doritos (Tasty) Φουντούνια (Tasty) Lay ’s (Tasty) Pitsinia (Tasty) Ruffles (Tasty) Tasty Snacks (Tasty) Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης) Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)
Ψωμί – Φρυγανιές: Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία) Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
πηγη :wordpress
διαφορα θεματα σχετικα με τα μεταλλαγμενα: h**p://gmostop.org/ | |
| | | dominique Διαχειριστής
| Θέμα: Απ: Μεταλλαγμένα Πεμ Φεβ 12, 2009 6:46 pm | |
| Γενετικά μεταλλαγμένες τροφές
Οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί χρησιμοποιούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και ακόμα κανένας από αυτούς τους οργανισμούς δεν έχει εξεταστεί και ελεγχθεί για τις πιθανές μελλοντικές επιδράσεις που μπορούν να επιφέρουν στην δημόσια υγεία. Οι Βιοτεχνολογικές βιομηχανίες έχουν επιδέξια καταφέρει να αποφύγουν τους ελέγχους προβάλλοντας το επιχείρημα τις ουσιαστικής και πλήρης ταύτισης των μεταλλαγμένων τροφίμων με τα παραδοσιακά τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες μόλις που έχουν αρχίσει να χαρτογραφούν τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα (DNA) και να κατανοούν την αλληλεπίδραση των διαφόρων χαρακτηριστικών του DNA με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εγγυηθούν για την μελλοντική ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας. Επιπλέον, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μεταλλαγμένων οργανισμών και τροφίμων είναι ανακριβείς, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για την υγεία μας.
Τι συμβαίνει στο φαγητό μας!
Η γενετική μηχανική δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες να "ξεπερνούν" τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν τα διάφορα ζωικά είδη και να "εισάγουν" γονίδια από τον έναν οργανισμό στον άλλον. Μία φράουλα και ένα ψάρι δεν θα μπορούσαν ποτέ να διασταυρωθούν στο φυσικό περιβάλλον. Όμως, με την βοήθεια της γενετικής μετάλλαξης γονίδια ψαριών έχουν εισχωρήσει μέσα σε φράουλες και άλλα τρόφιμα προκειμένου να αποκτήσουν νέα γνωρίσματα και ιδιαιτερότητες. Παραδείγματος χάριν, το 1996, είχε γενετικά παραχθεί ένα είδος ντομάτας που θα μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλη περίοδο. Το πείραμα απέτυχε και το προϊόν αποσύρθηκε από τα ράφια!
Η διαδικασία των γενετικής μετάλλαξης
Ίσως, το ποιο σημαντικό και επικίνδυνο στην παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων δεν είναι τα καινούρια και διαφορετικά γονίδια που εισχωρούν σε έναν άλλο οργανισμό, αλλά, ο τρόπος που αυτά εισάγονται μέσα στο κύτταρο. Για να εισαχθεί ένα καινούριο γονίδιο στο DNA ενός φυτού υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι.
1. Τα γονίδια επικαλύπτονται πάνω σε μικροσκοπικές "μπάλες" από χρυσό ή βολφράμιο και εκτοξεύονται με ειδικό πιστόλι σε ένα στρώμα κυττάρων από το συγκεκριμένο φυτό. Κάποιες από αυτές τις "μπάλες" καταφέρνουν να εισχωρήσουν ως τον πυρήνα ενός κυττάρου και να αφήσουν εκεί το "φορτίο" τους, το οποίο σταδιακά θα αναμιχθεί με το DNA του συγκεκριμένου κυττάρου.
2. Στην δεύτερη μέθοδο τον ρόλο του "οχήματος" ή του ξενιστή παίζει ένα κομμάτι γενετικού υλικού από έναν υιό ή ένα βακτήριο. Με τον τρόπο αυτόν το καινούριο γονίδιο μεταδίδεται "λαθραία" στο φυτό και τελικά στο DNA του.
Οι παραπάνω, όμως, τεχνικές μετάδοσης γονιδίων, έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό επιτυχίας και οι επιστήμονες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αναγνωρίσουν ποιο από τα κύτταρα φέρει πλέον το καινούριο DNA. Η λύση βρίσκεται στο να υπάρχει και ένα άλλο γονίδιο ως "γενετικός σημειωτής", κατά την διαδικασία της μετάδοσης, το οποίο να είναι ανθεκτικό σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό. Κατόπιν, τα κύτταρα αυτά μεγαλώνουν σε περιβάλλον που περιέχει το αντιβιοτικό αυτό. Όσα κύτταρα καταφέρουν να "επιζήσουν" είναι αυτά που φέρουν το καινούριο DNA και τον "γενετικό σημειωτή", και αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν και θα ωριμάσουν. Η διαδικασία, όμως, αυτή εγκυμονεί κινδύνους, και από Επιστημονικούς κύκλους βγαίνουν συνεχώς ανακοινώσεις που θεωρούν απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί καθώς πρόσφατες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους κινδύνους που απειλούν τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων οργανισμών και τη χρήση τους στα τρόφιμα.
Αντοχή στα αντιβιοτικά
· Επιστήμονες και γιατροί εκφράζουν φόβους πως η χρήση γονιδίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, για την παραγωγή μεταλλαγμένων τροφών, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας. Η ανάπτυξη ασθενειών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.
· Παρά τις διαβεβαιώσεις των βιομηχανιών για το αντίθετο, πολύ ειδικοί πιστεύουν πως τα ανθεκτικά αυτά γονίδια μπορούν να μετατραπούν σε βακτηρίδια μέσω της βοσκής μεταλλαγμένης τροφής από τα ζώα . Από την στιγμή που θα γίνουν τροφή, τα γονίδια μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν, μέσω της κοπριάς, του χώματος ή των εντόμων και να επηρεάσουν όλη την αγροτική παραγωγή.
· Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου εντομοκτόνου (Bt) καλαμποκιού της εταιρείας Novartis, το οποίο περιέχει γονίδια ανθεκτικά στην αμπικιλίνη. Η αμπικιλίνη είναι ένα ευρείας χρήσεως αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών στον άνθρωπο και τα ζώα, και παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η αμπικιλίνη γίνεται ένα όλο και ασθενέστερο "όπλο" για τις βακτηριδιακές λοιμώξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακαλεί την έγκριση αφού θεωρεί ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το καλαμπόκι μιας συγκεκριμένης εταιρείας.
Τοξίνες
· Το 1989 μία Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής υπνωτικών φαρμάκων άρχισε να προσθέτει στο προϊόν της γενετικά μεταλλαγμένα βακτήρια. Μετά από μήνες, χιλιάδες άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το προϊόν άρχισαν να υποφέρουν από μια νέα και τρομερά επώδυνη ασθένεια (eosinophilia myalgia syndrome-EMS). 37 άνθρωποι πέθαναν και 1.500 έπαθαν μόνιμες βλάβες πριν οι Ιατρικές Αρχές μπορέσουν να εξακριβώσουν την αιτία.
Αλλεργίες
· Ένας άλλος κίνδυνος των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων είναι το γεγονός ότι μπορούν να μεταφέρουν αλλεργίες από τρόφιμα, στα οποία γνωρίζουμε πως είμαστε αλλεργικοί, σε άλλα για τα οποία πιστεύουμε πως είμαστε ασφαλείς.
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η Ελληνική αγορά
Η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα ανεξέλεγκτη. Η χώρα μας εισάγει περίπου 300.000 τόνους σόγιας ετησίως, από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Το 35% της παραγωγής σόγιας των ΗΠΑ αποτελεί η μεταλλαγμένη σόγια της πολυεθνικής εταιρείας Monsanto. Η σόγια χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, με άγνωστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις αλλά και σε χιλιάδες συσκευασμένα προϊόντα διατροφής. Υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των συσκευασμένων τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ περιέχουν παράγωγα σόγιας (σογιάλευρο, σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας). Η έλλειψη σήμανσης αλλά και η απουσία μηχανισμών ελέγχου καθιστά αδύνατη την επιλογή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία τροφίμων.
(Πηγή: NATURE.ERT.GR, 22/4/2000) | |
| | | Μιχάλης Κορυφαίο Μέλος
| Θέμα: Απ: Μεταλλαγμένα Παρ Φεβ 13, 2009 12:08 am | |
| - dominique έγραψε:
- Κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα
Ένας χρήσιμος κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα από πολύ γνωστές βιομηχανίες τροφίμων. Ανάμεσά τους η ΦΑΓΕ , η ΑΓΝΟ , η ΤΑSTY.
Αξίζει να διαδώστε την παρακάτω λίστα. Ο κατάλογος της διατροφικής ντροπής έχει εκδοθεί απο την Greenpreace.
___________
Αλλαντικά : ΑΝΑΝΙΑΔΗ
Γιαούρτια – Επιδόρπια: Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ) FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ) Nouvelle, (ΦΑΓΕ) Caramele (ΦΑΓΕ) Corn Flakes (Tasty)
Επεξεργασμένες ντομάτες: Brava Ketchup (Med Foods)
Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών: La Mediterranea (Γιουριμάκ) Pasta Italia (Γιουριμάκ) Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ) Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)
Κονσέρβες: Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια) Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια) Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια) Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)
Σπορέλαια – Μαργαρίνες: Corolla (Κορέ) Standard Σπορέλαια (Standard) Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης) Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες) Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης) Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης) Σογιόλα (Κορέ) Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες) Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)
Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες: 17 Delicatessen Farma (Olympus Foods) 17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods) 17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods) 17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods) 17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods) Brava Μουστάρδα (Med Foods) Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας) Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας) Delicia Μουστάρδα (Med Foods) BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM) BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM) BEM Ταραμοσαλάτα (BEM) BEM Τζατζίκι (BEM)
Σοκολάτες – Καραμέλες: Oscar Σοκολάτες (Oscar)
Παγωτά: ΑΓΝΟ
Τσιπς – Σνακς: Cheetos (Tasty) Doritos (Tasty) Φουντούνια (Tasty) Lay ’s (Tasty) Pitsinia (Tasty) Ruffles (Tasty) Tasty Snacks (Tasty) Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης) Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)
Ψωμί – Φρυγανιές: Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία) Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
πηγη :wordpress
διαφορα θεματα σχετικα με τα μεταλλαγμενα: h**p://gmostop.org/ Εγώ πάλι με τα λίγα που ξέρω από διατροφή θα έλεγα ότι τα χημικά πρόσθετα και συντηρητικά που βάζουν μέσα σε όλα σχεδόν τα έτοιμα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία. Μερικοί λένε ότι είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για την επιδημία διαβήτη. Είναι ουσίες που δεν υπάρχουν στη φύση και ο οργανισμός δεν ξέρει πως να τις επεξεργαστεί ή πως να τις αποβάλλει. Έτσι συσσωρεύονται, και προκαλούν χρόνιες αρρώστιες όπως πόνοι στις αρθρώσεις κλπ. | |
| | | | Μεταλλαγμένα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
| |
|