Αποδυνάμωση της διεθνούς κυριαρχίας των ΗΠΑ αναμένεται την προσεχή 20ετία.
Η οικονομική,στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να καμφθεί τις προσεχείς 2 δεκαετίες, βάσει της νέας έκθεσης που παραδίδει στην νέα διακυβέρνηση Ομπάμα το εθνικό συμβούλιο πληροφοριών. Κίνα, Ινδία και Ρωσία θα θέτουν ολοένα και περισσότερο υπό αμφισβήτηση την αμερικάνικη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το δολάριο δεν θα είναι πια το σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, ενώ ελλείψεις σε νερό και σε τρόφιμα εξαιτίας της κλιματολογικής αλλαγής θα πυροδοτήσουν διεθνείς συρράξεις...
Στην έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις που παραδίδει ανά τετραετία στη νέα διακυβέρνηση το εθνικό συμβούλιο πληροφοριών(nic)των ΗΠΑ σημειώνεται πως αυτές οι εξελίξεις δεν είναι μη αναστρέψιμες και θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες των ηγετών του κόσμου.
Ο κεντρικός πυρήνας της έκθεσης που τιτλοφορείται <<παγκόσμιες τάσεις 2025>> είναι ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν το πιο σημαντικό κέντρο εξουσίας, αλλά με εξασθενημένη ισχύ. Στην ανάλογη έκθεση που είχε συνταχθεί το 2004 ενόψει της δεύτερης θητείας του Τζώρτζ Ο Μπους στο Λευκό Οίκο προβλεπόταν διατήρηση της αμερικάνικης κυριαρχίας.
Στη νέα έκθεση αναφέρεται ότι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία καθώς και η Ρωσία, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις ΗΠΑ στην κορυφή ενός πολυπολικού συστήματος.
Ένας κόσμος με πολλά κέντρα εξουσίας θα είναι λιγότερο σταθερός από ότι με ένα ή δύο υπερδυνάμεις,δημιουργώντας συνθήκες για πιθανές συγκρούσεις λέει η έκθεση. Ειδική αναφορά στην έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ γίνεται στην κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο εώς του 2025, πυροδοτώντας ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό που μπορούν να οδηγήσουν σε συρράξεις στην υφήλιο. Παράλληλα, θα αυξηθεί πιθανώς η χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς κατά την έκθεση <<παγκόσμιες τάσεις 2025>>, κράτη-πορίες και τρομοκρατικές οργανώσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτού του είδους τα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει πεδίο δράσης από τις παγκόσμιες ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν, να μετριάσουν ακόμη και να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Και όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ξανακάνει λάθος εκτιμήσεις στο παραλθόν..
Από την εφημερίδα Ελευθερια 22-11-2008