Πρόγραμμα κομπιούτερ και όχι άνθρωποι θα αποφασίζουν πότε θα σταματήσουν οι έρευνες διάσωσης αγνοούμενων στη θάλασσα
Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν αποφασίζουν οι αρμόδιες αρχές ότι δεν έχει πλέον νόημα η έρευνα για την ανεύρεση κάποιων αγνοούμενων στη θάλασσα. Τώρα, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αναπτύσσουν ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, σε συνεργασία με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, καλείται να παίρνει αυτό τις δύσκολες αποφάσεις.
Το καινοτομικό πρόγραμμα θα τροφοδοτείται με τα διαθέσιμα στοιχεία και θα προβλέπει για πόσο καιρό κάποιος αγνοούμενος στη θάλασσα θα επιζήσει και πότε πρέπει να σταματήσει, ως πραγματικά μάταια, η επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης.
"Η χρησιμοποίηση του νέου υπολογιστικού μοντέλου θα απαλλάξει τους ανθρώπους από την πίεση να παίρνουν πολύ συναισθηματικές και ευαίσθητες αποφάσεις σχετικά με τον τερματισμό της έρευνας", δήλωσε ο καθηγητής φυσιολογίας Μάικ Τίπτον. "Όταν το μοντέλο προβλέπει ότι ένα θύμα δεν μπορεί πια να επιζήσει, η αναζήτησή του θα σταματά, πράγμα που, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίσει ότι το προσωπικό της Ακτοφυλακής δεν θα εκτίθεται σε υψηλούς κινδύνους, σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, περισσότερο από όσο χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα εξοικονομούνται πόροι και χρόνος".
Η αμερικανική Ακτοφυλακή έχει θέσει ως στόχο στο μέλλον να διασώζει το 93% των 3.000 - 6.000 ατόμων που κάθε χρόνο κινδυνεύουν στις θάλασσες των ΗΠΑ. Ήδη χρησιμοποιεί ένα σύστημα λογισμικού που της επιτρέπει να υπολογίζει πόσο μακριά ένα άτομο μπορεί να έχει παρασυρθεί από τα κύματα και πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η περιοχή αναζήτησής του. Το πρόγραμμα τροφοδοτείται με στοιχεία όπως η ταχύτητα των ανέμων, η κατάσταση της θάλασσας, η θερμοκρασία του νερού, το φύλο του θύματος, το ύψος του, το βάρος του, τα ρούχα που φορούσε κλπ.
Το νέο και πιο προχωρημένο βρετανικό πρόγραμμα -που θα δοκιμαστεί στην πράξη στο τέλος του 2009 και μετά θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις ΗΠΑ- θα προσθέσει ένα ακόμη παράγοντα: θα αυτοματοποιήσει την απόφαση τερματισμού της έρευνας διάσωσης. Το πανεπιστήμιο του βρετανικού λιμανιού Πόρτσμουθ επιλέχθηκε, επειδή έχει διεθνή φήμη για την εξειδίκευσή του σε θέματα επιβίωσης στη θάλασσα.