ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΡΑΧΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Οργανο «κατά παραγγελία»
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
Η 30χρονη Κολομβιανή Κλαούντια Καστίγιο έχει κερδίσει έναν ξεχωριστό τίτλο στην ιατρική ιστορία. Τον περασμένο Ιούνιο έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία μεταμοσχεύθηκε ολόκληρο όργανο, μια τραχεία, η οποία δημιουργήθηκε από τα δικά της κύτταρα.
Κλαούντια Καστίγιο: Το όνομά της θα έχει περίοπτη θέση στην ιστορία της Ιατρικής (φωτ. Reuter)
Η επαναστατική μέθοδος, που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα χειρουργών στην Ισπανία, αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία οργάνων «κατά παραγγελία» για κάθε ασθενή και να καταργήσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για να μην απορρίπτονται τα μοσχεύματα.
Πέντε μήνες μετά την επέμβαση και καθώς η Κλαούντια δηλώνει ότι «είμαι πάρα πολύ καλά στην υγεία μου, νιώθω τέλεια», ο διεθνής Τύπος και κυρίως η ιατρική κοινότητα μιλά για «ιατρικό θαύμα».
Η τραχεία της Κλαούντια είχε καταστραφεί από φυματίωση και η μεταμόσχευση στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να σωθεί ο πνεύμονάς της.
Τριεθνές ιατρικό τιμ
Την περίπτωση ανέλαβαν Βρετανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Ιταλοί και Ισπανοί συνάδελφοί τους, που συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία οργάνων «στα μέτρα κάθε ασθενούς».
Για να δημιουργήσουν τη νέα αεραγωγό οδό του πνεύμονα, οι γιατροί πήραν μια τραχεία από δωρητή που είχε πρόσφατα πεθάνει. Χρησιμοποίησαν ισχυρά χημικά και ένζυμα για να αφαιρέσουν όλα τα κύτταρα από την τραχεία του δωρητή, αφήνοντας μόνο το πλαίσιο του ιστού που είναι φτιαγμένο από κολλαγόνο. Ετσι, είχαν τη δυνατότητα να γεμίσουν την τραχεία του δωρητή με κύτταρα από τον μυελό οστών της ίδιας της Καστίγιο.
Επειτα από ειδική επεξεργασία 4 ημερών, η τραχεία του δωρητή, που είχε πλέον καλυφθεί με τα κύτταρα της Καστίγιο, ήταν έτοιμη να μεταμοσχευθεί στην ασθενή.
Στο μέλλον...
«Τώρα είμαι ενθουσιασμένος. Τότε φοβόμουν πολύ. Πριν απ' αυτή την επέμβαση, είχαμε κάνει αυτή τη δουλειά μόνο με χοίρους», δήλωσε ο καθηγητής Πάολο Μακιαρίνι της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, που πραγματοποίησε την επέμβαση. «Σε 20 χρόνια σχεδόν, όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θα μπορούν να γίνονται με αυτόν τον τρόπο», εκτίμησε ο δρ Μάτιν Μπίρτσολ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο οποίος βοήθησε να αναπτυχθούν τα κύτταρα για τη μεταμόσχευση.