ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣΑρχαίο κείμενο και
Μετάφραση-Σχόλια Παύλου Γρατσιάτου (Αθήνα, "Φέξη", 1911)
Σύμφωνα με τον αριστοτελικό ορισμό, ψυχή είναι η πρώτη εντελέχεια ενός φυσικού, οργανικού σώματος, που έχει τη δυνατότητα της ζωής, και, επίσης, έχει μέσα του την αρχή της κίνησης και της στάσης. Εντελέχεια είναι η μορφή του όντος που υπάρχει σε κατάσταση δυνατότητας. Η ψυχή, δηλαδή, είναι μια υπόσταση με την έννοια της μορφής. Η χαρακτηριστική Αριστοτελική διατύπωση, είναι πως η ψυχή είναι αυτό που ένα συγκεκριμένο σώμα ήταν να είναι. Είναι αιτία και αρχή του ζωντανού σώματος, η πηγή και ο σκοπός της κίνησης του. Είναι αιτία ως η μορφή του έμψυχου σώματος.
Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους ερευνητές και διανοητές γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ’ το γιατρό (του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Β΄) Νικόμαχο και την Φαιστίδα το 385π.Χ. Σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στην Ακαδημία του Πλάτωνος.
Επέδειξε τόσην επιμέλεια και ευφυϊα, ώστε ο Πλάτων τον αποκαλούσε «Ο Νους». Παρέμεινε στην Ακαδημία επί 20ετία, έως τον θάνατο του Πλάτωνος.
Το 348 π.Χ. μετέβη στην Μυσία, κοντά στον ηγεμόνα Ερμεία, του οποίου ενυμφεύθη την αδελφή του Πυθιάδα. Μετά την πτώση του Ερμεία (345π.Χ) εγκαταστάθηκε στην Μυτιλήνη, έως ότου έλαβε πρόσκληση του Φιλίππου της Μακεδονίας για ν’ αναλάβει την διαπαιδαγώγηση του δεκατριάχρονου τότε Αλεξάνδρου. Έμεινε εκεί 8 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εμύησε τον μαθητή του, στα αριστουργήματα της Ελληνικής Φιλοσοφίας και ποίησης, δίνων έμφαση στον Όμηρο, ιδιαίτερα την Ιλιάδα, αντίγραφο της οποίας ο Αλέξανδρος έφερε πάντοτε μαζί του. Συγχρόνως του εμφύσησε την αγάπη για τις υψηλές φιλοσοφικές αλήθειες ιδιαίτερα της ηθικής της πολιτικής τις οποίες αργότερα εφήρμοσε.
Στην περίοδο της βασιλείας του ο Αλέξανδρος προμήθευε στον δάσκαλό του, όλα τα απαραίτητα για την μελέτη των φυσικοϊστορικών επιστημών.
Το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης επέστρεψε στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για 13 χρόνια. Δημιούργησε το Λύκειο κοντά στον Ιλισσό ποταμό, όπου δίδασκε τις πρωϊνές ώρες σε εκλεκτούς ακροατές την απόρρητη διδασκαλία του και το απόγευμα σε εξωτερικούς ακροατές δηλαδή το ευρύ κοινό. Τότε απέθανε η σύζυγός του Πυθιάς και εχαλάρωσαν οι σχέσεις του με τον Μ. Αλέξανδρο, λόγω διαμάχης του ανεψιού του Καλλισθένη με τον Μ. Αλέξανδρο μετά τον θάνατο του οποίου κατηγορήθηκε για ασέβεια.
Κατέφυγε στην Χαλκίδα στους εκ μητρός συγγενείς του, όπου τον ίδιο χρόνο το (322π.Χ) πέθανε από πάθηση του στομάχου. Η πόλις της γεννήσεως του τον ετίμησε ως ήρωα και καθιέρωσε τα «Αριστοτέλεια».
FILE DOWNLOAD
http://rapidshare.com/files/160491246/ARISTOTELIS_-_Peri_psixis__elifrac_.pdf