Η Ινδία πανηγυρίζει για την άφιξη της σημαίας της στη Σελήνη
Νέο Δελχί
Προηγούμενο άρθρο:
Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη (22/10/2008)
Διερευνητική συσκευή που απελευθερώθηκε από διαστημικό σκάφος της Ινδίας συνετρίβη ελεγχόμενα στην επιφάνεια της Σελήνης, προκαλώντας κύματα εθνικής υπερηφάνειας στην ασιατική χώρα, η οποία μπαίνει πια στο «κλαμπ» των ισχυρών του Διαστήματος μαζί την Ιαπωνία και την Κίνα.
Βαμμένη με την πορτοκαλί, άσπρη και πράσινη σημαία της Ινδίας, η βολίδα απελευθερώθηκε την Παρασκευή από το σκάφος Τσαντραγιάν (σεληνάκατος στα αρχαία σανσκριτικά), το πρώτος σκάφος της χώρας σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
Το πρωί του Σαββάτου, η συσκευή προσέκρουσε στην επιφάνεια με ταχύτητα 5.000 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Τα κομμάτια της σημαίας πιθανότατα διασκορπίστηκαν μαζί με τα συντρίμμια σε μια μεγάλη έκταση του κρατήρα Σάκλτον.
Η βίαιη προσελήνωση είναι μια μεγάλη τεχνολογική αλλά και συμβολική επιτυχία για την Ινδία, η οποία φαίνεται ότι δεν υστερεί του ανταγωνισμού στη νέα ασιατική «κούρσα» από τη Γη στη Σελήνη: Μέχρι πέρυσι, μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είχαν πραγματοποιήσει αποστολές στο φεγγάρι. Σε διάστημα ενός περίπου χρόνου, η Ιαπωνία, η Κίνα, και τώρα η Ινδία, ακολούθησαν τη Δύση σε αυτό το επίτευγμα (ανάλογα σχέδια έχει ακόμα η Νότιος Κορέα).
Η αποστολή ακολουθεί εξάλλου την εκρηκτική ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, βασισμένη κυρίως στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.
«Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός θα χαραχτεί στην Ιστορία της Ινδίας ως φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στην επιστημονική μας κοινότητα για τις αποφασιστικές της προσπάθειες να δώσει στη χώρα ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου.
Η διετής αποστολή του Τσαντραγιάν έχει στόχο να χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης αλλά και του υπεδάφους της, προκειμένου να καθοριστεί η περιοχή που θα εξερευνηθεί το 2011 με μη επανδρωμένη σεληνάκατο. Οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν το Σάββατο ακόμα αναλύονται.
Απώτερος στόχος για το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα είναι μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη έγκριση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press