Ηλεκτρονικό χαρτί
Το χαρτί είναι ένα υλικό το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας. Όσον αφορά τουλάχιστον το χαρτί που χρησιμοποιείται για βιβλία αλλά και για να τυπωθούν αναφορές και πάσης φύσεως κείμενα, η κατανάλωση είναι τεράστια. Το χαρτί όμως δεν είναι ένα υλικό που ανακυκλώνεται επ’ άπειρο (όπως το γυαλί) αλλά αντίθετα μετά από κάποιους κύκλους χρήσης, καθίσταται άχρηστο. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το ξύλο, κάτι το οποίο επίσης δεν είναι άμοιρο επιπτώσεων στο περιβάλλον. Για ένα μέρος όμως του χαρτιού που καταναλώνουμε μπορεί να βρεθεί λύση. Και αυτή είναι το ηλεκτρονικό χαρτί.
Αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρουσιάζουν τύπους ηλεκτρονικού χαρτιού , το μεγαλύτερό τους μειονέκτημα, είναι το μέγεθος. Η επιφάνειά τους φτάνει το πολύ μέχρι 6 ίντσες διαγώνιο, κάτι το οποίο δεν είναι και το ιδανικότερο για ανάγνωση μεγάλων κειμένων.
Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι η επιφάνεια τους είναι συνήθως από γυαλί, κάτι που τις κάνει εύθραυστες.
Το ηλεκτρονικό χαρτί σε γενικές γραμμές μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα πάνελ (οθόνη) η οποία είναι λεπτή και εύκαμπτη. Ειδικά η τελευταία του ιδιότητα (αυτή της ευκαμψίας) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Το πυρίτιο δεν είναι εύκαμπτο, και σπάει αν λυγίσει. Έτσι τα ηλεκτρονικά τμήματα της συσκευής δεν μπορούν να κατασκευαστούν από πυρίτιο.
Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι η εταιρεία Plastic Logic κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και παρουσιάσει το νέο της επίτευγμα. Τα ηλεκτρονικά του χαρτιού που κατασκεύασε είναι από πλαστικό πολυμερές και διαθέτουν αξιοσημείωτη αντοχή στην καταπόνηση αλλά και ευκαμψία.
Το μέγεθος του χαρτιού είναι όσο μια σελίδα Α4, κάνοντας το ιδανικό για την ανάγνωση περιοδικών, εφημερίδων αλλά και μεγάλων σε έκταση εγγράφων. Το βάρος του είναι περίπου 370 γραμμάρια (ένα μέσο βιβλίο ζυγίζει περισσότερο), και δεν έχει κανενός είδους κουμμπιά για το χειρισμό των εγγράφων. Όλα γίνονται μέσω της αφής και διαφόρων συγκεκριμένων κινήσεων πάνω στην επιφάνειά του (κάτι σαν το iphone). Τα τρανζίστορ του ηλεκτρονικού χαρτιού κυριολεκτικά ψεκάζονται μέσω ακροφυσίων πάνω σε φύλλα πλαστικού, καθιστώντας τη συσκευή ιδιαίτερα ανθεκτική. Παρόλα αυτά το πλαίσιο που θα τοποθετηθεί είναι άκαμπτο για να είναι πιο εύχρηστο (αν και η εταιρεία δεν αποκλείει το γεγονός να παράγει μελλοντικά συσκευές απόλυτα εύκαμπτες).
Κάτι άλλο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μικρή, ούτως ώστε η μπαταρία να κρατά για μερικές μέρες επεκτείνοντας την ευχρηστία του. Άλλα επιπλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά είναι ότι μπορεί να αναγνωσθεί άνετα στο φως της μέρας, είναι ανθεκτικό στην καταπόνηση, και ανοίγει στιγμιαία όποτε το χρειαστείτε.
Μπορείτε μέχρι και να κρατήσετε σημειώσεις πάνω του, ή ακόμα αν το επιθυμείτε να εμφανίσει ένα πληκτρολόγιο αφής για να πληκτρολογήσετε κάτι.
Δυστυχώς από την εταιρεία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το όνομα της συσκευής, η χωρητικότητα και το σημαντικότερο… η τιμή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους τον Ιανουάριο του 2009 θα βγει στα καταστήματα. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής πλαστικών ηλεκτρονικών στον κόσμο (άνοιξε πριν μερικές μέρες μόλις), και πιστεύει πως όταν αρχίσει η παραγωγή του ηλεκτρονικού χαρτιού θα είναι σε θέση να παράγει 11.000.000 συσκευές τον χρόνο.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο όπου επιδεικνύεται το ηλεκτρονικό χαρτί της Plastic Logic, ώστε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο εντυπωσιακό είναι…
h**p://link.brightcove.com/services/link/bcpid980795693/bctid1778578839