"Μιλά" η αστρική σκόνη
Την κοσμική σκόνη που περιφέρεται γύρω από το άστρο BD+20307, σε απόσταση 300 εκατ. ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Άρη, μελέτησαν οι επιστήμονες και όπως δημοσιεύει το Reuters, δήλωσαν ότι μεγάλες ποσότητες αστρικής σκόνης που περιφέρονται γύρω από ένα μακρινό διπλό αστρικό σύστημα, υποδηλώνουν ότι δύο πλανήτες σαν τη Γη συγκρούστηκαν σε μια βίαιη και απόλυτα καταστροφική σύγκρουση.
"Είναι σαν η Γη και η Αφροδίτη να συγκρούστηκαν μεταξύ τους", δήλωσε ο Μπένζαμιν Ζούκερμαν, αστρονόμος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που μελέτησε το φαινόμενο.
"Οι αστρονόμοι δεν έχουν ποτέ δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Κατά τα φαινόμενα, μεγάλες καταστροφικές συγκρούσεις μπορούν να συμβούν σε ένα πλήρως ώριμο πλανητικό σύστημα", πρόσθεσε.
Η εργασία των αστρονόμων από τα πανεπιστήμια UCLA, Τενεσί και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Astrophysical Journal", αναφέρει ότι η κοσμική σκόνη περιφέρεται γύρω από το άστρο BD+20307, σε απόσταση 300 εκατ. ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Άρη.
"Αν οποιαδήποτε μορφή ζωής υπήρχε σε έναν από τους δύο πλανήτες, η τρομερή σύγκρουση θα εξαφάνιζε τα πάντα σε ελάχιστα λεπτά. Ήταν ο απόλυτος αφανισμός", δήλωσε ο Γκρέγκορι Χένρι από το κρατικό πανεπιστήμιο του Τενεσί.
Το BD+20307 φαίνεται να αποτελείται από δύο άστρα πολύ παρόμοια με τον ήλιο μας σε μάζα, θερμοκρασία και μέγεθος.
Η σύγκρουση των πλανητών δεν έγινε άμεσα ορατή, αλλά εκτιμήθηκε ότι συνέβη από την πολύ μεγάλη ποσότητα κοσμικής σκόνης σε τροχιά γύρω από το δίδυμο άστρο, σε απόσταση περίπου ίδια με αυτήν της Γης και της Αφροδίτης από τον Ήλιο μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκύπτουν δύο ερωτήματα: πώς μπορούν να αποσταθεροποιηθούν οι τροχιές δύο πλανητών σε ένα ώριμο ηλιακό σύστημα και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα.