Δυσοίωνα στοιχεία για το κλίμα δίνει έρευνα για την εποχή των παγετώνων
Νέα στοιχεία για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας με τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από 10.000 χρόνια υποδεικνύουν ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης θα είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
«Δεν μιλάμε για μεγάλη καταστροφή, ωστόσο θα μπορούσαμε να δούμε μια πολύ μεγαλύτερη απόκριση όσον αφορά την κρηπίδα πάγου της Γροιλανδίας στα επόμενα 100 χρόνια» δήλωσε ο Αντερς Κάρλσον, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Το αρχείο των μετρήσεων από τις αρχές του 20ού αιώνα δείχνει ότι η στάθμη ανεβαίνει σήμερα κατά 3,3 χιλιοστά το χρόνο.Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), αρμόδιος επιστημονικός φορέας του ΟΗΕ, εκτιμά στην τελευταία του έκθεση ότι η άνοδος έως το τέλος του αιώνα θα κυμανθεί από 18 έως 59 εκατοστά, κατά μέσο όρο.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience, δείχνει ότι η πρόβλεψη αυτή ίσως υποτιμά την ταχύτητα του φαινομένου. Η τήξη των πάγων του βόρειου ημισφαιρίου πριν από 10 έως 7 χιλιάδες χρόνια συνέβη με ρυθμό έως και 1,3 εκατοστά το χρόνο.
Αν το φαινόμενο επαναληφθεί με την ίδια ταχύτητα, η στάθμη θα μπορούσε να ανέβει έως και σχεδόν ένα μέτρο έως το 2100.
Οι ερευνητές πάντως παραδέχονται ότι η αβεβαιότητα για την τύχη της Γροιλανδίας παραμένει. Αφενός, το τέλος της εποχής των παγετώνων δεν προκλήθηκε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά από περιοδικές μεταβολές στον άξονα περιστροφής της Γης.
Αφετέρου, η μελέτη δεν αφορά τη Γροιλανδία, αλλά ολόκληρη την αρχαία κρηπίδα πάγου Λορεντίντ, η οποία στην τελευταία περίοδο των παγετώνων είχε πάχος τρία χιλιόμετρα κάλυπτε μεγάλο τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου.