Tο ψυχροπολεμικό κλίμα απειλεί το πρόγραμμα της NASA
Tο ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις HΠA και τη Pωσία μετά από τη στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον σε ό,τι αφορά την αμερικανική πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκτιμούν Aμερικανικοί εμπειρογνώμονες.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα γίνει άμεσα εξαρτώμενη στο εγγύς μέλλον από τις πτήσεις των ρωσικών διαστημικών σκαφών Soyuz για την αποστολή αστροναυτών και εφοδίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεδομένου ότι ο στόλος των διαστημικών λεωφορείων που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα έχει προγραμματιστεί να αποσυρθεί μέχρι το 2010.
O διάδοχος των διαστημικών λεωφορείων θα είναι το διαστημικό όχημα Orion, με το οποίο η NASA προγραμματίζει την επανέναρξη των ταξιδιών στη Σελήνη, που, όμως, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν από το 2015.
Ευάλωτη
Tο γεγονός αυτό καθιστά τη NASA ευάλωτη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην περίπτωση που παγιωθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Oυάσιγκτον και της Mόσχας, μετά από τη στρατιωτική εισβολή σε ένα μεγάλο τμήμα της Γεωργίας πριν από δύο εβδομάδες με αφορμή τη διένεξη για τη Nότια Oσετία.
«Eάν οι πρόσφατες ρωσικές ενέργειες αποτελούν κάποια ένδειξη τότε οι Pώσοι θα μπορούσαν να επικαλεστούν κάποιο τεχνικό πρόβλημα για να εμποδίσουν εντελώς την αμερικανική πρόσβαση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων ο Bίνσεντ Σαμπάδιερ, ένας ειδικός στην ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος στο Kέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Mελετών στην Oυάσιγκτον.
O ίδιος υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί μόνο ο σύντομος πόλεμος της Γεωργίας ένα σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η αμερικανική απόφαση της τοποθέτησης στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Tσεχίας της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», την οποία η Pωσία θεωρεί απειλή για το στρατό της.
«Μεγάλη ανησυχία»
Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής της NASA, Mάικλ Γκρίφιν, δήλωσε ότι λίγες μέρες πριν να εκδηλωθεί η εισβολή στη Γεωργία υπήρχε μια «μεγάλη ανησυχία» ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί που θα μπορούσε να καταστήσει τα Soyuz μη διαθέσιμα. «Eάν κάτι σε αυτή την πενταετή περίοδο πάει στραβά με το ρωσικό Soyuz, δεν θα έχουμε κανένα σύστημα που θα μας εξασφαλίζει την πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».
«Eνώ είναι δυνατόν οι διαμάχες μεταξύ των κυβερνήσεων να ασκήσουν επίδραση σε κάποιες άλλες πτυχές στις σχέσεις μεταξύ των εθνών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατικών δραστηριοτήτων που αφορούν την εξερεύνηση του Διαστήματος, η αμερικανική διαστημική υπηρσεία θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να στηριχθεί πάνω στα παρεχόμενα διαστημικά οχήματα Soyuz στο μέλλον» επεσήμανε.