Ρεκόρ μη επανδρωμένης πτήσης πέτυχε ηλιακό αεροπλάνο
Λονδίνο: Ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια κατέρριψε ανεπίσημα το ρεκόρ μη επανδρωμένης πτήσης παραμένοντας στον αέρα για σχεδόν τριάμισι 24ωρα. Το βρετανικό Zephyr, με σκελετό από ανθρακόνημα και φτερά-ηλιακούς συλλέκτες λεπτά σαν χαρτί, τροφοδοτείται από μπαταρίες λιθίου-θείου οι οποίες γεμίζουν την ημέρα και αδειάζουν τη νύχτα.
Αναμένεται τώρα να αποτελέσει τη βάση για τεχνολογίες κατασκοπίας που συμπληρώνουν τους δορυφόρους.
Δεδομένου ότι βασικό μέλημα της κατασκευάστριας εταιρείας QinetiQ δεν ήταν να εντυπωσιάσει με ένα ρεκόρ, αλλά να αποδείξει στο στρατό την αξιοπιστία του συστήματος, η επίδοση του Zephyr δεν θα θεωρηθεί επίσημο ρεκόρ καθώς δεν πληροί της προϋποθέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής.
Χειροκίνητη απογείωση
Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η εταιρεία QinetiQ, το αεροπλάνο των 30 κιλών απογειώθηκε από το χέρι ενός τεχνικού στις 28 Ιουλίου στην έρημο της Αριζόνα.
Καθοδηγούμενο αρχικά με τηλεκοντρόλ και αργότερα από δορυφόρο, ανέβηκε σε ύψος 18.000 μέτρων και παρέμεινε εκεί για 83 ώρες και 37 λεπτά.
Μάρτυρες ήταν μεταξύ άλλων Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι -το Zephyr χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.
Η ηλιακή πτήση προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα συστήματα παρακολούθησης. Το ηλιακό αεροπλάνο αφενός πετά για πολύ περισσότερο χρόνο από τα σημερινά ρομποτικά αεροπλάνα, και μάλιστα πολύ ψηλότερα. Αφετέρου, μπορεί παρακολουθεί μια περιοχή σχεδόν επ' αόριστον, σε αντίθεση με τους δορυφόρους, οι οποίοι περνούν πάνω από το ίδιο σημείο λίγες φορές την ημέρα.
Οι δημιουργοί του Zephyr θα συνεργαστούν τώρα με τη Boeing για την ανάπτυξη ενός ηλιακού αεροπλάνου που θα μπορεί να αιωρείται πάνω από το ίδιο σημείο για μια πενταετία.