Ένζυμο συντελεί στην αποκατάσταση των εγκεφαλικών και σπονδυλικών τραυμάτων
Λονδίνο: Μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται από τα βακτήρια να για εισβάλλουν σε άλλα κύτταρα μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα επιτυχούς αποκατάσταση μετά από τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Νευροεπιστήμης στη Γενεύη.
Ερευνητές από το Κέντρο Εγκεφαλικής Αποκατάστασης του Κέμπριτζ μελέτησαν αρουραίους στους οποίους χορήγησαν το ένζυμο χονδροϊτινάση. Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία αύξησε το μήκος του χρόνου που το νευρικό σύστημα ανταποκρίνονταν στην αποκατάσταση. Η μελέτη λοιπόν αυξάνει τις πιθανότητες για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών με νευρολογικά τραύματα.
Μετά τον τραυματισμό του νευρικού συστήματος, οι ασθενείς υποβάλλονται σε αποκατάσταση για να μπορέσουν να επανακτήσουν της νευρολογική λειτουργία που έχει απολεσθεί.
Αυτό συνήθως βοηθά στην επανάκτηση μερικής λειτουργίας αλλά χρειάζεται περισσότερη σκληρή προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε το αποτέλεσμα να είναι επιτυχημένο.
Η θεραπεία αποκατάστασης λειτουργεί ενθαρρύνοντας το νευρικό σύστημα να κάνει νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων για αντικατάσταση αυτών που έχουν χαθεί λόγω του τραυματισμού. Ωστόσο, η ικανότητα παραγωγής νέων συνδέσεων, γνωστή ως πλαστικότητα, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με τα μόρια CSPG (Chondroitin Sulfate Proteoglycan) τα οποία βρίσκονται πέριξ των νευρικών κυττάρων για να σχηματίζουν τον προστατευτικό ουλώδη ιστό, προλαμβάνοντας όμως τον σχηματισμό νέων συνδέσεων.
Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι η χονδροϊτινάση, ειδικότερα, στοχεύει τα μόρια αυτά για καταστροφή. Χρησιμοποίησαν λοιπόν το ένζυμο για να θεραπεύσουν αρουραίους με τραύμα στη σπονδυλική στήλη, το οποίο τα είχε κάνει να χάσουν την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενο με τα νύχια των ποδιών τους. Παρατήρησαν ότι η θεραπεία ή η θεραπεία αποκατάσταση από μόνη της είχε μικρή επίδραση στα πειραματόζωα.
Όταν όμως χορηγήθηκαν συνδυαστικά παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην ικανότητα των πειραματόζωων να χρησιμοποιούν τα άκρα τους.
Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί νέες δυνατότητες στην αποκατάσταση των νευρολογικών παθήσεων ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, καθώς η χορήγηση χονδροϊτινάσης θα προσδίδει πλαστικότητα στο νευρικό σύστημα.