Σε μια μικρή ομάδα «αυτονομιστών της Κέρκυρας» δίνει βήμα η Γκάρντιαν σε ανταπόκριση της από την Ελλάδα.
H εφημερίδα υπενθυμίζει πως η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους προορισμού των Βρετανών τουριστών και ήταν βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1864 όταν ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα..
«Σχεδόν 150 χρόνια μετά την ένωση της με την Ελλάδα, αυξάνονται οι φωνές στη Κέρκυρα που ζητούν αυτονομία από την Αθήνα(!)», γράφει στην εκτενή ανταπόκριση της η Χέλενα Σμιθ.
"Πριν λίγες μέρες το κόμμα αποφάσισε να «κατέβει» στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δυο χρόνια, να προετοιμάσει το έδαφος για δημοψήφισμα για την αυτονομία και εάν χρειασθεί να καταφύγει στα όργανα της ΕΕ. «Αυτά που ζητάμε είναι ανάθεμα για πολλούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ένωση με την Ελλάδα ήταν η πιο μαύρη μέρα της ιστορίας μας», δηλώνει ο Χάρης Τσουκαλάς, «προεξέχων» επιχειρηματίας –όπως χαρακτηρίζεται από την Σμιθ- και από τους ιδρυτές του κόμματος για την αυτονομία.
«Ήταν ένα τεράστιο λάθος για το οποίο έχουμε μετανιώσει». Αν και οι Κερκυραίοι έχουν τροφοδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν πάρει πίσω πολύ λίγα, προσθέτει ο Τσουκαλάς.
Υποστηρίζει ότι «η Κέρκυρα, η χήνα με τα χρυσά αυγά», όπως την χαρακτηρίζει, «προσφέρει το 20% των κρατικών εσόδων, αλλά η κεντρική κυβέρνηση παίρνει τα χρυσά αυγά και δεν ταΐζει τη χήνα», λέει ο Τσουκαλάς που παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι και τηλεπαρουσιαστής στο Corfu Channel."