Το ΚΚΕ και η Πανσπουδαστική διέλυσαν
το δημόσιο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι υπόλοιποι απλά τους μιμήθηκαν
και μοιράστηκαν τη λεία.
Ανάμεσα στα πολλά παράδοξα, τα οποία χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία, είναι και τα συμβαίνοντα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στα ελληνικά Πανεπιστήμια, για κάποιον μυστηριώδη λόγο, δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια ούτε το κοινωνικό "μωσαϊκό" της πατρίδας μας ούτε η απλή λογική. Σ' ό,τι αφορά το πρώτο, συμβαίνει το εξής: Σε μια κοινωνία κατά κανόνα δημοκρατική και με ένα σταλινικό ΚΚΕ ν' αντιπροσωπεύει τους ελάχιστους, έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να εμφανίζεται στα Πανεπιστήμια η δική του φοιτητική παράταξη με ένα κολοσσιαίο ποσοστό.
Προφανώς κάτι "παθαίνουν" τα Ελληνόπουλα και μόλις περάσουν στο Πανεπιστήμιο, ανακαλύπτουν εκτός από την επιστήμη …και τον Στάλιν. Κάτι "παθαίνουν" επίσης μετά την αποφοίτησή τους και τον "ξεχνούν" αμέσως, εφόσον, παρ' όλη την τεράστια "παραγωγή" μορφωμένων στα πάμπολλα ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν αλλάζουν οι γενικότερες κοινωνικές "ισορροπίες". Μισός αιώνας υπερπαραγωγής "μορφωμένων" δεν άλλαξε τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην κοινωνία και άρα η κοινωνία δεν "συμμορφώθηκε" με την ισχύουσα Τάξη Πραγμάτων μέσα στα Πανεπιστήμια.
Το ίδιο παράδοξο αφορά και το δεύτερο σκέλος του μυστηρίου, το οποίο έχει σχέση με την απλή λογική. Ο χώρος των Πανεπιστημίων είναι υποτίθεται ο χώρος του πνεύματος. Πνεύμα και ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες. Δεν μπορεί να υπάρξει πνεύμα χωρίς ελευθερία και δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς πνεύμα. Η ελευθερία επιτρέπει στο πνεύμα να ζει, εφόσον αυτή του επιτρέπει ν "αναπνέει". Επειδή είσαι ελεύθερος, αναζητάς το πνεύμα και επειδή ασχολείσαι με το πνεύμα, αγωνίζεσαι, για να είσαι μόνιμα ελεύθερος.
Τι σχέση μπορεί να έχει το δογματικό ΚΚΕ των αγράμματων σταλινικών και ξενόδουλων Σιάντων με το πνεύμα και την ελευθερία; Είναι σαν να πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα στα Πανεπιστήμια και ξαφνικά να γίνονται θρησκόληπτα "παπαδάκια", που πρεσβεύουν την ελευθερία. Είναι απόλυτα παράλογο να εμφανίζονται σαν φανατικοί αγωνιστές της ελευθερίας άνθρωποι, που ανήκουν σε δόγμα. Άνθρωποι υποτακτικοί, οι οποίοι υπακούνε απόλυτα στον όποιο "επίσκοπο", σαν να είναι ο εκφραστής μιας απόλυτα ανώτερης και αλάνθαστης δύναμης. Τι σχέση μπορεί να έχουν τα "αλάθητα" των κάθε είδους "επισκόπων" με την ελευθερία και την αμφισβήτηση που αυτήν συνεπάγεται απέναντι σε κάθε είδους εξουσία;
Όλα αυτά είναι παραδοξότητες, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με την απλή λογική. Είναι παντελώς παράδοξο το γεγονός ότι το ΚΚΕ, μέσω της Πανσπουδαστικής, έχει τόσο μεγάλη δύναμη στη μορφωμένη "ελίτ" της νεολαίας. Από τη στιγμή λοιπόν που η εξήγηση της "επιτυχίας" της Πανσπουδαστικής δεν βρίσκεται στη λογική, είναι βέβαιον ότι κάπου αλλού έχει τη βάση της. Αυτήν την εξήγηση θ' αναζητήσουμε σ' αυτό το κείμενο.
συνέχεια εδω
http://www.eamb.gr/new_text/panspoudastiki.htm