Η ρύπανση συνεχίζει να σκοτεινιάζει τους ουρανούς του πλανήτηΗ αιθάλη, η σκόνη και το διοξείδιο του θείου μειώνουν την ορατότητα σε σχεδόν όλο τον κόσμοΟυάσινγκτον
Μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ορατότητας από χιλιάδες σημεία σε όλο τον κόσμο φαίνεται να διαψεύδουν παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν το «παγκόσμιο σκοτείνιασμα» έχουν πια περιοριστεί.
«Τα αερολύματα αυξάνονται πάνω από μεγάλο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ασία» δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Ντίκινσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα δημοσίευση στο περιοδικό Science.
Η μόνη περιοχή του πλανήτη όπου η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει τα τελευταία 30 χρόνια είναι η Ευρώπη, αναφέρουν οι ερευνητές. Η βελτίωση αποδίδεται στον κανονισμό της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα αλλά και στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις πρώην κομμουνιστικές χώρες από τη δεκαετία του 1990.
Το 2005, υπενθυμίζει το Nature.com, δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Science κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο του «παγκόσμιου σκοτεινιάσματος» (global dimming), το οποίο άρχισε τη δεκαετία του 1950, άρχισε να αντιστρέφεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το ευοίωνο αυτό συμπέρασμα δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται. Αερολύματα όπως η αιθάλη, η σκόνη και το διοξείδιο του θείου συνεχίζουν να μειώνουν την ορατότητα και σκοτεινιάζουν τους ουρανούς σε όλο τον κόσμο.
Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Καϊσούν Ουάνγκ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στο Κόλετζ Παρκ, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μετρήσεις της ορατότητας -ένα καλό έμμεσο μέτρο της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων- οι οποίες προήλθαν από 3.250 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο και καλύπτουν το διάστημα 1973-2007.
Ασαφής η σχέση με το κλίμα
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι το «παγκόσμιο σκοτείνιασμα» συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Παραμένει όμως άγνωστο αν τα αιωρούμενα σωματίδια επιταχύνουν ή αντίθετα επιβραδύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας.
Ορισμένα σωματίδια, όπως η σκόνη, ευνοούν το σχηματισμό νεφών τα οποία ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα και δροσίζουν έτσι τον πλανήτη.
Ανακλαστικές ιδιότητες έχουν και άλλοι αέριοι ρύποι, όπως το διοξείδιο του θείου.
Ωστόσο άλλα αερολύματα, όπως η αιθάλη, έχουν την αντίθετη επίδραση καθώς απορροφούν τη θερμική ακτινοβολία αντί να την ανακλούν.
Ο Δρ Ουάνγκ, μάλιστα, εκτιμά ότι οι ελλιπείς γνώσεις πάνω στη σχέση του παγκόσμιου σκοτεινιάσματος και της παγκόσμιας θέρμανσης ήταν ο λόγος που οι προηγούμενες μελέτες οδηγήθηκαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Όπως εξηγεί, οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε μετρήσεις της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, αντί της ορατότητας όπως θα ήταν το ενδεδειγμένο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press