Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

 

 Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!

Πήγαινε κάτω 
4 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
dominique
Διαχειριστής
Διαχειριστής
dominique



Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!   Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! EmptyΚυρ Μαρ 15, 2009 8:41 pm

Η Αγκυρα φαίνεται να ξεπερνά το ταμπού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε αυτό για μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων


ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια νέα συμφωνία «τύπου Ελσίνκι», με σκοπό τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, έχουν εισηγηθεί κορυφαίοι διπλωμάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (όπως επιβεβαιώνει και η προσεχής επίσκεψη Ομπάμα τον Απρίλιο), σε συνδυασμό με την «ομιχλώδη πορεία» της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθιστούν επιτακτική μια...αναπροσαρμογή της σημερινής κατάστασης. Σκοπός;

«Να καθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα στο τραπέζι, διότι όσο αργούμε τόσο χειρότερα θα εξελίσσονται τα πράγματα». Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η Τουρκία φαίνεται πλέον να ξεπερνά το χρόνιο ταμπού της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΙCJ). Και εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να στραφεί σε αυτό, ακόμη και εντός της προσεχούς διετίας, για μείζονα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα. Επομένως, η επαναξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εντός του 2009 προσφέρει, κατά τους συγκεκριμένους κύκλους, την ευκαιρία στην Αθήνα να ανοίξει μια συζήτηση, όταν θα μπορεί να υπαγορεύσει και ορισμένους από τους όρους της συζήτησης.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο περνούν από τις δυσκολότερες φάσεις τους τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να αναγνώρισε ότι το 2008 μετετράπη από «έτος Αιγαίου» σε «έτος στασιμότητας» με ευθύνη της Αγκυρας, είναι όμως σαφές ότι οι κινήσεις της Αθήνας παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες σε επίπεδο ρητορικής. Εξάλλου, η ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει σφόδρα τους σχεδιασμούς της Αθήνας.

Το σύνθημα «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παραμένει μεν ευήκοο, καθίσταται δε όλο και σαφέστερο ότι ο εξ Ανατολών γείτονας δεν θα στενοχωρηθεί σφόδρα αν εκτροχιαστεί το ευρωπαϊκό τρένο. Το σενάριο της ειδικής σχέσεως συζητείται έντονα στο παρασκήνιο και θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιο για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τότε μια ισχυρή Τουρκία θα συζητούσε στο ίδιο τραπέζι «ως ίση προς ίση» με την ΕΕ. Αυτό θα απενεργοποιούσε αυτομάτως τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Αθήνα.

Ο μηχανισμός των διερευνητικών επαφών που άρχισε επί κυβέρνησης Σημίτη διατηρείται μεν εν ζωή, αλλά στην πραγματικότητα φυτοζωεί μετά το 2004. Και αυτό εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία διατηρεί «παγωμένα» πολλά ζητήματα, συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο και γεμίζει τη διπλωματική φαρέτρα της.

Από τα τέλη του 2008 η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε συνεχόμενες ενέργειες υπενθύμισης των διεκδικήσεών της. Αυτές τις ημέρες διεξάγεται άλλωστε στο Αιγαίο η τουρκική διακλαδική άσκηση «Ηγεμών 2009» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Βρετανίας, Βελγίου και Ολλανδίας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή ενεργειών αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιδίωξης διαμοιρασμού του Αιγαίου, υπό... πολυμερή μάλιστα μανδύα.

Αρχικά έλαβε χώρα, τον περασμένο Νοέμβριο, το περιστατικό με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Μalene Οstervold» το οποίο είχε ναυλωθεί από την Αγκυρα για να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Πέρα από την έμπρακτη επιβεβαίωση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα ήθελε ουσιαστικά να στείλει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα (όπως επίσης στην Κύπρο και στην Αίγυπτο) ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε περίπτωση καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι τουρκικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση Μουμπάρακ έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» των σχετικών συζητήσεων.

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, τη μόνη διαφορά με την Αγκυρα που επισήμως αναγνωρίζει η Αθήνα, δημιουργείται σταδιακά ένα «σώμα εργασίας» υπέρ των θέσεων της πρώτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση (με ημερομηνία 3.2.2009) του ΙCJ για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ενδιαφέρον σημείο για την ελληνοτουρκική περίπτωση αφορά ένα νησάκι που ανήκει στην Ουκρανία. Το ΙCJ υιοθέτησε τη θέση του Βουκουρεστίου ότι το νησί αυτό δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η περίπτωση του Serpents΄ Ιsland «φωτογραφίζει» - σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους- αυτή του Καστελόριζου, το οποίο είναι απομονωμένο από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας και βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Το ΙCJ υιοθέτησε πάντως την αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, σημείο θετικό για την Αθήνα.

«Γκρίζες ζώνες» πάνω από το Φαρμακονήσι

Εμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν στο «Βήμα» ότι «είναι μάταιο να λέμε στους Τούρκους ότι πρέπει να υπογράψουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προτού ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα». Παράλληλα εγείρεται το ερώτημα «σε ποιο δικαστήριο θα γίνει η σχετική προσφυγή. Στη Χάγη ή στο Αμβούργο, όπου εδρεύει το δικαστήριο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ);». Η νομολογία του δεύτερου μάλιστα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ακολουθεί την αρχή της ευθιδικίας που ευνοεί την Τουρκία. Και η Αγκυρα σίγουρα το έχει λάβει υπ΄ όψιν στους σχεδιασμούς της.

Οι υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης και των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου αποτελούν το δεύτερο κεφάλαιο των τουρκικών... υπενθυμίσεων. Και αν στο τελευταίο ζήτημα οι Τούρκοι έχουν, κατά συγκλίνουσες απόψεις, ισχυρά επιχειρήματα, που φροντίζουν να υπενθυμίζουν τακτικότατα στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς, στο πρώτο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να επαναφέρουν την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο προσκήνιο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο Αγαθονήσι. Ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος τους δεν είναι αυτός. Το Αγαθονήσι είναι κατοικημένο και έχει ζωή. Ο πραγματικός στόχος τους φαίνεται ότι είναι το γειτονικό Φαρμακονήσι, το οποίο είναι ακατοίκητο και ως γνωστόν δεν έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

πηγη το βημα
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ultimate
Διαχειριστής
Διαχειριστής
ultimate



Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!   Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! EmptyΔευ Μαρ 16, 2009 11:27 am

Σήμερα το πρωί δέχτηκα ενα τηλεφωνημα από την Κρήτη....
Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν η φίλη που με καλεσε με πληροφόρησε πως για τους αμερικανούς που κατοικούν στην Μεγαλόνησο, είναι δεδομένο πως το μισό Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία...Την πληροφόρησαν δε (ω του θράσους), ότι θα πρεπει να το παρουμε επιτελους απόφαση και μεις...
Είπατε τίποτα..?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
FIDDLER
Μέλος
Μέλος




Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!   Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! EmptyΤετ Μαρ 18, 2009 10:50 am

Είμαστε τόσο φτωχοί, τόσο δουλικοί, τόσο αυτολογοκρινόμενοι, τόσο δειλοί, που ακόμα σα λαός δεν κάναμε το αυτονόητο! Αυτό που πρότεινε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας! ΚΟΙΝΟ, ΜΕΓΑΛΟ, ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ, ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΜΝΗΜΗΣ & ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥ 1453, που δεν τούρκεψαν, δεν προσκύνησαν, δεν συμβιβάστηκαν, δεν παραδόθηκαν! Το ΟΧΙ τους τάραξε όλο τον κόσμο και μας έδωσε το δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για αυτούς και να λέμε:

«πάλι με χρόνια με καιρούς,

Πάλι δικά μας θα ΄ναι»
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Yermak
Κορυφαίο Μέλος
Κορυφαίο Μέλος
Yermak



Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!   Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! EmptyΤετ Μαρ 18, 2009 12:00 pm

Διέλυσαν τον ελληνικό στρατό, ξεπούλησαν την θράκη και το αιγαίο...
το επόμενο βήμα ποιο είναι?
Νέα οθωμανική αυτοκρατορία - ομοσπονδία ελλάδος - τουρκίας με πρωτεύουσα την Άγκυρα όπως επιτάσει το προδοτικό ΕΛΙΑΜΕΠ / λέσχη Μπιλντερμπεργκ.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ultimate
Διαχειριστής
Διαχειριστής
ultimate



Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!   Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία! EmptyΤετ Μαρ 18, 2009 12:39 pm

Την Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Κρήτη τωρα (μέχρι νόμισμα "έκοψαν" οι αυτονομιστές της Κρητης), την Ήπειρο....σε λίγο την Θεσ/νικη (μην ξεχναμε ...δευτερη Ιερουσαλήμ ειναι για τους εβραίους η συμπρωτευουσα)..και την Αθήνα....
Περιέργως τελευταία αισθάνομαι λίγο σαν ...πρόσφυγας στον ίδιο μου τον τόπο...

Τι είναι αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ yermak...?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε δικαιώματα ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία
» ΣΑΡΚΟΖΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ
» ! Η Τουρκία διεκδικεί επίσημα πλέον το μισό Αιγαίο
» «Θερμό» σενάριο για το Αιγαίο ???
» HURRIYET: «Η Ευρώπη δίνει τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία»...

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Ανθελληνισμός :: Ελληνοτουρκικά-
Μετάβαση σε: