Αλλά και στην κβαντική θεωρία πεδίων η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Επειδή και εκεί για μια σειρά από λόγους, εμφανίζεται αβεβαιότητα ως προς το ακριβές ενεργειακό περιεχόμενο ακόμη και του ίδιου του κενού. Για την ακρίβεια, απαιτείται ένας σχετικά μεγάλος χρόνος μέτρησης για να αποδοθεί μια τιμή ενέργειας σε οποιοδήποτε σύστημα χωρίς σφάλμα. Εάν μικρύνουμε εξαιρετικά το χρόνο μέτρησης τότε το σφάλμα της ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη! Ουσιαστικά και ένας εξαιρετικά γρήγορος διακόπτης θα αρκούσε για να αντλήσει ίσως κανείς ενέργεια από το κενό. Φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξει κανείς τόσο γρήγορους διακόπτες ακόμη. Επομένως εδώ και 70 χρόνια, η ενέργεια όχι μόνο δε διατηρείται τόσο καλά όσο την εποχή του Νεύτωνα αλλά μάλιστα έχει οδηγήσει σε αυτό που κατά τη γνώμη μου αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση παραδείγματος στην ιστορία της επιστήμης η οποία συνοδεύεται από το μεγαλύτερο ποσοτικό σφάλμα που έγινε ποτέ.
Πρόκειται για το περίφημο πρόβλημα της Κοσμολογικής Σταθεράς όπως αναφέρεται συνήθως και αφορά την οριστική και ριζική διάσταση μεταξύ των απόψεων του Αϊνστάιν και της κβαντικής μηχανικής. Ουσιαστικά πρόκειται για το γεγονός ότι η κβαντική πρόβλεψη για την συνολική ενέργεια κενού στο σύμπαν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικιστικές θεωρίες κατά ένα ποσό που είναι της τάξης του 10 ακολουθούμενο από 120 μηδενικά!! Ένα τέτοιο σφάλμα σε άλλες εποχές θα αρκούσε για να κηρυχθούν έκπτωτες οι θεωρίες μας αλλά δυστυχώς η εναλλακτική λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Αυτή ακριβώς η κατάσταση όμως επιβάλλει την επανέναρξη των πειραματισμών σε όλα τα επίπεδα και την απεμπόληση οποιονδήποτε δογμάτων από την επιστημονική πρακτική. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να καταγγείλω εδώ το γεγονός ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια, μεγάλο μέρος των πειραματικών προτάσεων υφίσταται ένα αδικαιολόγητο εμπάργκο. Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα της ασυμφωνίας των σύγχρονων επιστημονικών θεωριών είναι αδιανόητο να περιμένουμε να βρούμε απαντήσεις μόνον από ιδρύματα τύπου CERN.
Αντίθετα, η ιστορία της τεχνολογίας και της επιστήμης δείχνουν ότι το πρακτικό πνεύμα προηγείται της θεωρίας. Πρώτα έρχεται ο εφευρέτης και έπειτα ο θεωρητικός με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ατμομηχανής στην οποία άλλωστε χρωστάμε τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι γνωστό ότι η θερμοδυναμική επινοήθηκε από τον Carnot για την σωστή ερμηνεία της λειτουργίας της ατμομηχανής πολύ αργότερα από όταν αυτή τέθηκε σε χρήση. Παρόμοια πρέπει να περιμένουμε ότι η σωστή απάντηση στο θεωρητικό πρόβλημα του πραγματικού ενεργειακού περιεχομένου του σύμπαντος δε θα δοθεί στα γραφεία των θεωρητικών αλλά στα εργαστήρια των απανταχού πειραματιστών που δε δεσμεύουν τα κεφάλια τους με παλιά δόγματα αλλά ασκούν την πανουργία τους πάνω στο σώμα της φύσης.
Ας μην ξεχνάμε το δίδαγμα του Οδυσσέα. Από την σπηλιά του Πολύφημου, όπως και από το Πλατωνικό σπήλαιο των σκιών δε θα βγούμε χωρίς την αναγκαία πανουργία. Όποιος δε θέλει μπορεί να μείνει πίσω να σκαλίζει χαρτιά συγχέοντας το πρακτικό πνεύμα με γραφειοκρατικές ασκήσεις.
Η έρευνα για τις αρχές ενός εναλλακτικού ενεργειακού σχεδιασμούΠολλές από τις ιδέες που παρουσιάζονται εδώ έχουν συλλεχθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Συμβούλιο της Ελεύθερης Ενέργειας» (Free Energy Congress,
http://freeenergycongress.org/) το οποίο δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς και ερευνητές όπως ο Allan Sterling και ο Thomas Valone που αποφάσισαν ότι ο ελεύθερος πειραματισμός με οτιδήποτε έχει πλέον μεγαλύτερη αξία από όλα τα ακαδημαϊκά δόγματα. Το Συμβούλιο εκπροσωπείται επίσης από μια σειρά ιστοσελίδων στις οποίες έχει τοποθετηθεί και ένας ειδικός κατάλογος από νέες τεχνολογίες, το TOP 100 TECHNOLOGIES που πληρούν κάποια πρώτα κριτήρια αξιολόγησης.
Κατ αρχήν, είναι σημαντικό να δούμε μια πρώτη διάκριση μεταξύ τεχνολογιών οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την αποκέντρωση και οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να κερδίσουν τη συμπάθεια των ακτιβιστικών οικολογικών ομάδων - αν και όχι τόσο δίκαια κατά τη δική μας γνώμη – και εκείνων που συνδέονται λόγω κλίμακας με κεντρικά δίκτυα διανομής. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο μελλοντικός κόσμος με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα και στη βάση της αναγκαιότητας μιας δικαιότερης κατανομής της ενεργειακής παραγωγής στο σύνολο του πληθυσμού, θα απαιτεί όλο και περισσότερο τον συνδυασμό τόσο των κεντρικών υποστηρικτικών συστημάτων όσο και των αποκεντρωμένων τεχνολογιών. Φανταστείτε το αυτό σαν ένα είδος σκελετού πάνω στο οποίο ορισμένοι κεντρικοί σταθμοί υποστηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ισχύος που πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τα νοσοκομεία, τις μεταφορές και άλλα προαπαιτούμενα, γύρω από το οποίο χτίζεται ένας πυκνός ιστός αυτόνομων παραγωγών και καταναλωτών την ίδια στιγμή παρόμοιος σε μεγάλο βαθμό με τον ιστό του ίντερνετ.
Είναι γνωστό από την εμπειρία και την ανάλυση τέτοιων δικτύων σε άλλες περιπτώσεις ότι διάφορα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αναδύονται μέσω αυτό - οργάνωσης από την ίδια τη δραστηριότητα του συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα Scale-free networks που παρατηρούνται στη φύση και σε οργανικές, βιολογικές δομές, τη θεωρία των «μικρών κόσμων» (Small World Theory) και άλλα παρόμοια που αναδεικνύουν το πρόβλημα της δημιουργίας νέων συστημάτων και μεθόδων ελέγχου της κατανομής ισχύος σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα προκειμένου να ξεπεραστούν οι γερασμένοι γραφειοκρατικοί δεινόσαυροι χωρίς ταυτόχρονα να αντικατασταθούν από τις μεγάλες πολυεθνικές όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ανταλλαγής του μονοπωλίου του ΟΤΕ με το ολιγοπώλιο της Ντόυτσε Τέλεκομ και μερικών άλλων μεγαλομετόχων. Μόνον ερευνώντας και εγκαθιδρύοντας συστηματικά νέα και πρωτοποριακά συστήματα και υποδομές ελέγχου μπορεί η αυριανή τεχνολογία να ενσωματώσει άνετα τον παραγωγό-καταναλωτή και την κάθε νέα τεχνολογία που θα εφευρίσκεται η θα αναπτύσσεται. Αυτό απαιτεί μια πρωτοποριακή έρευνα που σε μεγάλο βαθμό λείπει και προς την κατεύθυνση της οποίας πρέπει επίσης να εξωθήσουμε την ακαδημία και το κράτος.
Ερχόμενοι τώρα στις διάφορες κατηγοριοποιήσεις των τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες είναι δυνατό να δώσουμε μια πρώτη εικόνα με βάση την ιδέα ότι τα περισσότερα από τα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής ουσιαστικά είναι μετασχηματιστές μιας εισερχόμενης πρωτόλειας μορφής ενέργειας σε μιαν άλλη που είναι πιο χρήσιμη σε εμάς. Αναφέρουμε τις βασικές κατηγορίες ανεξάρτητα από το βαθμό ωρίμανσης ενώ δείχνουμε αργότερα κάποια παραδείγματα που είναι κατά τη γνώμη μας σημαντικά για τη συνέχιση της έρευνας χωρίς να αποκλείουμε τίποτε για το μέλλον. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ωρίμανση μιας τεχνολογίας εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες ανάμεσα στους οποίους, το βαθμό επένδυσης και τον αριθμό των ανθρώπων με εξειδικευμένες ικανότητες που θα ασχοληθούν μαζί της.
Με βάση την εισερχόμενη πρωταρχική πηγή ενέργειας επομένως διακρίνουμε σε συσκευές και τεχνολογίες που αξιοποιούν
1. Την ατμοσφαιρική δυναμική και τα ρεύματα μεταφοράς
2. Τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό και τις φυσικές διαφορές δυναμικού
3. Την ποτάμια, θαλάσσια και ωκεάνεια δυναμική και τα αντίστοιχα ρεύματα μεταφοράς μάζας συμπεριλαμβανόμενων των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
4. Την Ηλιακή εισερχόμενη θερμική ροή και εν γένει ροή ακτινοβολίας στην επιφάνεια του πλανήτη
5. Την χημική - βιοχημική στην οποία συμπεριλαμβάνονται καθαρά χημικές μέθοδοι με τη μορφή συσσωρευτών, ηλεκτρολυτικές μέθοδοι και μέθοδοι παραγωγής βιοκαυσίμων και υδρογόνου. Σε αυτήν μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στο βαθμό που η πρώτη ύλη προέρχεται από χημική καύση πρώτης ύλης
6. Την καθαρά πυρηνική που αποτελεί προέκταση της χημικής όπως και την κατηγορία των υπό εξέταση συσκευών σύντηξης ισοτόπων του Υδρογόνου και ορισμένων άλλων υλικών.
7. Την καθαρά ηλεκτρομαγνητική στην οποία εντάσσονται όλες εκείνες οι συσκευές όπως οι μαγνητικοί κινητήρες και άλλες εξωτικές κατασκευές οι οποίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την λεγόμενη «Ενέργεια Μηδενικού Σημείου» η ενέργεια του κενού που προβλέπεται από τις σύγχρονες θεωρίες πεδίου.
8. Την καθαρά βαρυτική η οποία περικλείει ορισμένες κατά καιρούς προταθείσες μεθόδους για την απ’ ευθείας αξιοποίηση της κλίσης του βαρυτικού δυναμικού. Υπενθυμίζουμε ότι και οι υδατοπτώσεις είναι κατ’ ουσία σε αυτή την ενδιάμεση κατηγορία αλλά υπήρξαν και πιο παράξενες προτάσεις.