του Χάρη Μπότσαρη
Ρώσος ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων δήλωσε ότι η πρόσφατη σύγκρουση αμερικανικού με ρωσικό δορυφόρο στο διάστημα, μπορεί και να ήταν η δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την καταστροφή δορυφόρων και όχι ένα ατύχημα.
Σύμφωνα με επίσημες αναφορές ένας από τους 66 δορυφόρους της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iridium, συγκρούστηκε με τον ρωσικό δορυφόρο Cosmos-2251 που είχε τεθεί σε τροχιά το 1993 και που θεωρείτο ανενεργός, περίπου 800 χιλιόμετρα πάνω απ’ τη Σιβηρία στις 10 φεβρουαρίου.
Ο Λεονίντ Σέρσνεβ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας των ρωσικών στρατιωτικών διαστημικών πληροφοριών, είπε ότι ο συγκεκριμένος αμερικανικός δορυφόρος χρησιμοποιείτο από τον στρατό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της «διπλής χρήσης» για το ερευνητικό πρόγραμμα Orbital Express που ξεκίνησε το 2007.
Το Orbital Express είναι μια διαστημική αποστολή που διαχειρίζεται η αμερικανική Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) και μια ομάδα υπό την επίβλεψη μηχανικών στο Marshall Space Flight Center (MSFC) της NASA.
Σύμφωνα με στοιχεία της DARPA το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για «να επικυρώσει την τεχνική σκοπιμότητα της ρομποτικής, τον αυτόνομο εν τροχιά ανεφοδιασμό και την επανόρθωση των δορυφόρων για την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος της μελλοντικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και των εμπορικών διαστημικών προγραμμάτων».
Το Orbital Express ξεκίνησε τον Μάρτιο 2007 ως μέρος του προγράμματος διαστημικών δοκιμών της πολεμικής αεροπορίας ΗΠΑ (mission STP-1), με τη δοκιμή ενός πρωτοτύπου δορυφόρου εξυπηρέτησης (ASTRO) και στη συνέχεια με ένα εξελιγμένο δορυφόρο συντήρησης (Next Sat).
Το πρόγραμμα επίδειξης συμπλήρωσε όλα τα κριτήρια μιας επιτυχούς αποστολής και ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο 2007.
Ο Σέρσνεβ ισχυρίζεται ότι ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα «για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και την επιθεώρηση δορυφόρων σε τροχιά με έναν πλήρως αυτοποιημένο δορυφόρο εφοδιασμένο με ρομποτικές συσκευές».
Η σύγκρουση του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει με επιτυχία την τεχνολογία αυτήκαι ότι είναι ήδη σε θέση να αντιμετωπίζουν έναν «εχθρικό δορυφόρο» μέχρι και την καταστροφή του, με μία μόνον εντολή από ένα επίγειο κέντρο ελέγχου, είπε ο στρατηγός Σέρσνεβ.