Σε πρόκληση που ξεπερνά τα όρια προχώρησαν οι υπεύθυνοι της τουρκικής τράπεζας Ziraat, που θα εγκαινιαστεί αύριο στην Κομοτηνή, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το ρόλο που επιδιώκουν να παίξουν στην ακριτική περιοχή.
Η απαράδεκτη και προκλητική για τη χώρα μας ενέργεια σημειώθηκε με την πρόσκληση εγκαινίων που εστάλη από την τράπεζα, η οποία κάνει αναφορά στην πόλη που θα φιλοξενήσει το υποκατάστημα όχι με την ελληνική επίσημη ονομασία της αλλά με την τουρκική ονομασία “Γκιουμουλτζίνα”, που ίσχυε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μάλιστα οι επικεφαλής της τράπεζας στις προσκλήσεις τους αγνόησαν την ελληνική γλώσσα και προτίμησαν να καλέσουν τους επισήμους και τον κόσμο στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην προκλητική αυτή συμπεριφορά των τούρκων τραπεζιτών ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος επέστρεψε στην τράπεζα την πρόσκληση “ως απαράδεκτη” και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.
Στην επιστολή του προς την τράπεζα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνει: “Θεωρώ ως ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για τη χώρα που σας φιλοξενεί το γεγονός της χρησιμοποίησης στην πρόσκλησή σας της τουρκικής και της αγγλικής γλώσσας μόνο, καθώς και την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως Γκιουμουλτζίνα. Τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τραπέζης σας και παρακαλώ πολύ για την άμεση ανάκληση της πρόσκλησή σας αυτής”.
Μιλώντας στη “Μακεδονία” ο κ. Σταμάτης έκανε λόγο για “απαράδεκτη και προσβλητική πρόσκληση”, επισημαίνοντας ότι “εδώ είναι Ελλάδα και η Κομοτηνή έχει μια ονομασία”.
Το υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank είναι έτοιμο να λειτουργήσει σύντομα στην Κομοτηνή με στόχο την εξυπηρέτηση της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η έδρα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την Ερμού (αριθμός 2). Η όρεξη των Τούρκων για υποκατάστημα τράπεζας στην Ελλάδα "άνοιξε" μετά την εξαγορά της Finance Banksi (Finansbank) από την Εθνική Τράπεζα και την παρουσία της Eurobank στη γειτονική χώρα. Έσπευσαν, λοιπόν, και αυτοί να ζητήσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης άδεια εισόδου τους στην ελληνική αγορά. Η διάφορα έγκειται στο ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στη Θράκη και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής και η κίνησή τους συνδέεται με τη μειονότητα που παγίως επιδιώκεται να αναφέρεται τουρκική αντί μουσουλμανική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαία της τράπεζας θα υψωθεί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σε παλαιό οίκημα που ανακατασκευάστηκε.
Σημειώνεται πως η Ziraat (η οποία είναι μία μεγάλη τράπεζα της γειτονικής χώρας, αντίστοιχη της Αγροτικής στην Ελλάδα) διατηρεί υποκατάστημα και στα γειτονικά Σκόπια. Η άδεια εγκατάστασης της τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 29 Ιανουαρίου 2008. Η απόφαση δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου καταγράφεται το διοικητικό συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η εγκατάσταση της τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα, με έδρα στο Σύνταγμα και υποκατάστημα στην Κομοτηνή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας της Άγκυρας για μία αμεσότερη διασύνδεση με το μειονοτικό στοιχείο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Τα επιφανή στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης βλέπουν με θετικό μάτι την ίδρυση του τραπεζικού καταστήματος. Ωστόσο, στο χριστιανικό στοιχείο ο προβληματισμός είναι έντονος. Πολλοί κάνουν λόγο για την Τουρκία που επιδιώκει να παρέμβει στη Θράκη όχι για να υποστηρίξει την ελληνική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά για να την υπονομεύσει στοχεύοντας στην αύξηση της απομόνωσης της μουσουλμανικής μειονότητας και την περιχαράκωσή της γύρω από το Προξενείο. “Η τουρκική Αγροτική Τράπεζα δημιουργεί υποκατάστημά της στην Κομοτηνή με προφανή στόχο τον οικονομικό και άρα τον πολιτικό έλεγχο των μουσουλμάνων αγροτών”, δηλώνουν και κάνουν λόγο για “σχέδιο διχασμού, οικονομικού εθνικισμού, οπισθοδρόμησης και περιχαράκωσης των μουσουλμάνων της Θράκης που με μεθοδικότητα ακολουθεί η Τουρκία”. Η σκέψη ορισμένων φθάνει ακόμη πιο μακριά, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τούρκοι ιδιώτες με τη στήριξη του επίσημου κράτους επιδιώκουν να στήσουν πολυκλινική και κολέγιο ή κέντρο ελευθέρων σπουδών.
* Γ. Πεταλωτής: Λάθος αρχή με λάθος στόχους. Λάθος αρχή με λάθος στόχους χαρακτηρίζει την κίνηση της διοίκησης της τράπεζας ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Ο βουλευτής σε γραπτή του δήλωση σημειώνει πως “σε περιόδους κρίσης κάθε καινούργια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι καλοδεχούμενη. Ειδικά όταν πρόκειται για δραστηριότητες που σκοπεύουν να γίνουν γέφυρες στις οικονομίες με γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία. Η πρόσκληση όμως που λάβαμε για τα εγκαίνια της τράπεζας T.C. Ziraat Bankasi A.S. μάλλον δείχνει ότι η διοίκηση της τράπεζας αυτής δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο της και πού απευθύνεται. Μόνο απορία λοιπόν μπορεί να εκφράσει κάποιος όταν βλέπει μια πολυτελέστατη πρόσκληση στην τουρκική και αγγλική γλώσσα, με απουσία ελληνικών. Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό, ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται”.
πηγη makthess.gr