Εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων
Φρίκη χωρίς τέλος στη Γάζα. Ενας Παλαιστίνιος μεταφέρει τραυματισμένο αγόρι στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειεςΑγνοώντας τον διεθνή αποτροπιασμό για τη δραματική κατάσταση που έχει προσλάβει η ανθρωπιστική κρίση στη μαρτυρική Γάζα και τις ευθείες κατηγορίες που αποδίδουν στο Ισραήλ ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός, οι δυνάμεις του εβραϊκού κράτους έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο εναντίον 60 στόχων στη διάρκεια της νύχτας.
Πάνω από 20 νεκροί προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των απωλειών αμάχων που έφθασε χθες το πρωί τον αριθμό των 783 και ενώ στην έδρα του ΟΗΕ οι αραβικές κυβερνήσεις θριαμβολογούσαν για την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία της απόφασης 1860, μία αποχή όπου είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της απόφασης με όλες τις αντιφάσεις και τις ελλείψεις της.
Το γεγονός που συγκλονίζει από χθες τη διεθνή κοινή γνώμη είναι η αποκάλυψη του ΟΗΕ ότι οι Ισραηλινοί οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη σφαγή τουλάχιστον 30 αμάχων, στην πλειονότητά τους παιδιών και γυναικών, στην τραγική πόλη της Ζεϊτούν, εκεί όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού αντίκρισαν την περασμένη Πέμπτη σκηνές φρίκης.
Μαρτυρίες
Οπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλούνται τα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις εξανάγκασαν τουλάχιστον 110 Παλαιστίνιους αμάχους να συγκεντρωθούν και να μείνουν κλεισμένοι σε ένα κτίριο κατοικίας της πόλης Ζεϊτουν στην ανατολική Γάζα. Ενα 24ωρο αργότερα τα τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού βομβάρδισαν κατ εξακολούθηση το κτίριο σκοτώνοντας 30 αμάχους.
Πολλοί τραυματίες που επέζησαν προσπάθησαν με όσες δυνάμεις τους απέμεναν να καταφύγουν σε παρακείμενη περιοχή, περπατώντας δύο χιλιόμετρα προς την οδική αρτηρία Σαλαχεντίν. Αρκετοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων και τρία βρέφη, υπέκυψαν στο νοσοκομείο.
Στη ίδια πόλη, τη Ζεϊτούν, οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν την περασμένη Πέμπτη σε σπίτι αβοήθητα τέσσερα παιδιά δίπλα στα πτώματα των μητέρων τους και στο διπλανό δωμάτιο τραυματίες να κείτονται κοντά σε 12 πτώματα. «Ογδόντα μέτρα από τη σκηνή της φρίκης οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού.
Η αναστολή των επιχειρήσεων βοήθειας του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου οδηγού ανθρωπιστικής αποστολής, καταδικάζει σε απόγνωση 750.000 από το 1,5 εκ. των Παλαιστίνιων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των αποκλεισμένων οι 680.000 δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν σε συνθήκες χάους. Τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά.
Στις 12 πρώτες ημέρες της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι τουλάχιστον 100 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά πυρά, ενώ 1 στους 3 τραυματίες είναι παιδί σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Ισραηλινό «όχι»
Οπως ήταν αναμενόμενο, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε χθες επισήμως την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστη» μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας .
«Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αποδεχθεί από ξένους παράγοντες να αποφασίσουν για το δικαίωμά του να υπερασπισθεί τους πολίτες του. Ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να υπερασπισθεί τους πολίτες του Ισραήλ. Η εκτόξευση ρουκετών σήμερα το πρωί αποδεικνύει ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είναι ανεφάρμοστη και ότι δεν θα γίνει σεβαστή από τις δολοφονικές παλαιστινιακές οργανώσεις», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ.
«Η ΧΑΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΠΟΤΕ»
«Η Χαμάς δεν θα παραδοθεί ποτέ. Ούτε θα υποκύψει στις απαιτήσεις του Ισραήλ να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα».
Τα παραπάνω δήλωσε στο CNN ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Γκαζί Χαμίντ, που πέρασε για λίγο σε αιγυπτιακό έδαφος από το πέρασμα της Ράφα. Ενας Παλαιστίνιος οδηγός αποκάλυψε στο αμερικανικό δίκτυο πως ο ισραηλινός στρατός σταματάει τα ασθενοφόρα στη Γάζα και βγάζει έξω τους τραυματίες.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα καταδίκασε την επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκε την Πέμπτη το Ισραήλ από το νότιο τμήμα της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του ψηφίσματος εκεχειρίας 1701 του 2006 του ΟΗΕ, μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο Σινιόρα δεν κατηγόρησε ευθέως τη Χεζμπολάχ για την προχθεσινή επίθεση, αλλά τόνισε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις του Λιβάνου σε συνεργασία με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ θα εντοπίσουν τους υπεύθυνους.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε να κλείσουν τα σχολεία στις πόλεις Ναχαρίγια και Σλόμι, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, και κάλεσε τον πληθυσμό να βρίσκεται κοντά στα καταφύγια.
ΓΑΖΑ
Το ιστορικό της πολύπαθης περιοχής
Οι Γαζουίτες: Η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων που κατοικούν στη Γάζα δεν βρίσκονται εκεί από δική τους επιλογή. Οι περισσότεροι εξ αυτών κατέληξαν στη Γάζα όταν, το 1948, εκδιώχθηκαν από τις γύρω πόλεις που σήμερα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο όπως η Ασκελόν και η Μπεερσεμπα.
Η Κατοχή: Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Το Ισραήλ συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως «δύναμη κατοχής» παρά το γεγονός ότι απέσυρε τον στρατό του από την περιοχή το 2005. Τόσο ο εναέριος χώρος και η ακτογραμμή της Γάζας όσο και η μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων είναι υπό ισραηλινό έλεγχο. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των αμάχων της περιοχής.
Ο Αποκλεισμός: Ο αποκλεισμός της Γάζας ενισχύθηκε από την ημέρα που η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη το 2006. Η παροχή πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων αλλά και η μετακίνηση των ανθρώπων διεκόπησαν σχεδόν ολοκληρωτικά.
Η Εκεχειρία: Η Εκεχειρία του Ιουνίου προέβλεπε κυρίως -από ισραηλινή πλευρά- την άρση του αποκλεισμού και από την πλευρά της Χαμάς τη διακοπή ρήψης πυραύλων. Από εκατοντάδες πυραύλους που εκτοξεύονταν προς το Ισραήλ κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 20 κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επόμενων μηνών. Η Εκεχειρία κατέρρευσε όταν το Ισραήλ προχώρησε σε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές τον περασμένο Νοέμβρη σκοτώνοντας έξι στελέχη της Χαμάς.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ