Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

 

 Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά!

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
enemy
Διαχειριστής
Διαχειριστής




Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά!   Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά! EmptyΠεμ Ιαν 08, 2009 2:25 pm

Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά!
















Τελικά όλες αυτές οι κομμένες τρίχες στα πατώματα των κουρείων και των κομμωτηρίων ίσως έχουν περισσότερη αξία από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στη γεωργία.

Πέρα από το νερό και τον ήλιο, τα φυτά χρειάζονται ορισμένα χημικά στοιχεία για την ανάπτυξή τους, κυρίως άζωτο, το οποίο όμως, ενώ είναι άφθονο στην ατμόσφαιρα της Γης (που αποτελείται κατά 78% από αυτό), βρίσκεται σε μια μοριακή μορφή (δύο συνδεδεμένα άτομα αζώτου) που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά.

Για να μπορέσουν τα φυτά να πάρουν το άζωτο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε άλλες μορφές, όπως το νιτρικό άλας (ένα άτομο αζώτου συνδεδεμένο με τρία άτομα οξυγόνου), το οποίο οι ρίζες μπορούν να απορροφήσουν εύκολα από το χώμα. Ορισμένα φυτά, όπως τα όσπρια, παίρνουν το αναγκαίο άζωτο μέσω συμβιωτικών σχέσεων που αναπτύσσουν με βακτήρια, τα οποία παράγουν άζωτο, πολλά άλλα φυτά όμως εξαρτώνται από τα λιπάσματα, είτε χημικά είτε οργανικά.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι οι ανθρώπινες τρίχες που πετιούνται στα πατώματα των κουρείων και κομμωτηρίων, μπορούν να δράσουν ως θρεπτική ουσία για τα φυτά, όταν συνδυάζονται με άλλα λιπάσματα. Είναι όμως τώρα η πρώτη φορά που αποδείχθηκε ότι η ανθρώπινη τρίχα ακόμη και μόνη της μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό λιπαντικό.

Η διαπίστωση έγινε από ερευνητική ομάδα του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μισισίπι των ΗΠΑ, υπό τον Βλάτσκο Ζελιάζκοφ, ο οποίος σύγκρινε την απόδοση και παραγωγικότητα ξεχωριστών καλλιεργειών που είχαν τροφοδοτηθεί αφενός με κανονικά λιπάσματα και αφετέρου με τρίχες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: τα φυτά που τράφηκαν με τρίχες, απέδωσαν σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο και σε άλλες ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με τα φυτά που είχαν τραφεί με κανονικά χημικά λιπάσματα, ενώ για να είναι βέβαιο το αποτέλεσμα, έγινε σύγκριση και με φυτά που δεν πήραν καθόλου λιπάσματα και τα οποία είχαν σαφώς μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα φυτά που είχαν τραφεί με τρίχες.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι σε όσες περιπτώσεις οι τρίχες παράγουν μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κανονικά λιπάσματα, αυτό οφείλεται στο ότι οι τρίχες αργούν διαλυθούν στο χώμα και να απελευθερώσουν τα ωφέλιμα συστατικά τους. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συνιστούν μεν τις τρίχες ως συστατικό στα λιπάσματα, αλλά όχι μόνες τους, ειδικά όταν πρόκειται για καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης.

Από την άλλη, η επιστημονική ομάδα -στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Hort Technology", όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science- τόνισε ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί αν όντως οι τρίχες μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια ως βοηθητικό λίπασμα σε καλλιέργειες που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή, κυρίως λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούν θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά!
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» 2 ενδιαφερουσες θεωριες για μη-ανθρωπινες υπαρξεις
» Ξενόφερτα φυτά απειλούν την πανίδα
» Τα σύνορα της Ελλάδος θα αποτελούν σύνορα της ΕΕ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Επιστημη & Εναλλακτικη Επιστημη :: Επιστήμη-
Μετάβαση σε: