Την αποχώρησή τους από τη Γεωργία ετοιμάζουν ύστερα από 16 χρόνια οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, μετά την άρνηση της Ρωσίας να ανανεώσει τη θητεία τους και μετά την 31η Δεκεμβρίου, αν ο οργανισμός δεν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι προτίθενται να διατηρήσουν τον ΟΑΣΕ στην περιοχή, αν όμως προηγουμένως αυτός αποδεχτεί «τις νέες πραγματικότητες».
Οι παρατηρητές μπορούν να παραμείνουν αν αλλάξει η αποστολή τους ώστε να λάβει υπ' όψιν τις ανησυχίες της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, μία ημέρα μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την ανανέωση της θητείας των περίπου 200 ανδρών και γυναικών του ΟΑΣΕ. Ο επικεφαλής της δύναμης, Φινλανδός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αντί Τουρούνεν, είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, δεν υπήρξε συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέσουμε σε κίνηση τις διαδικασίες αποχώρησης και παύσης των δραστηριοτήτων μας». Αποστολή του ΟΑΣΕ, μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, είχε εγκατασταθεί στη Γεωργία έπειτα από ταραχές στη Νότια Οσετία το 1992.
Διά εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα δήλωσε «έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της θητείας» της αποστολής, εάν αυτή «λάβει υπ' όψιν τις νέες πραγματικότητες». Ο Αντρέι Νεστερένκο επανήλθε ωστόσο στον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το περασμένο καλοκαίρι, για να πει ότι η αποστολή αυτή «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και ενώ «οι παρατηρητές έγιναν μάρτυρες της προετοιμασίας της (γεωργιανής) στρατιωτικής επιχείρησης... δεν ενημέρωσε τα ηγετικά όργανα του ΟΑΣΕ».
ΗΠΑ, Βρετανία και φυσικά η Γεωργία επέκριναν τη στάση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς λόγους για να κρίνει αναιτιολόγητη τη στάση της Ρωσίας, η Βρετανία είδε σε αυτήν προσπάθεια επιβολής αναγνώρισης Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας, ενώ η Γεωργία είπε λιτά: «Πρόκειται για δήλωση που λέει ότι η Σοβιετική Ενωση επιστρέφει».
Η επιτροπή της γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας που έκανε έρευνα για τη σύρραξη του Αυγούστου ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Γεωργία αποδύθηκε σε «γενοκτονία». Ο πρόεδρός της, Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, εξαπέλυσε επίσης εκ νέου επίθεση κατά όσων πολέμησαν στο πλευρό της Γεωργίας στον πόλεμο του Αυγούστου. Μίλησε ειδικά για «μισθοφόρους» από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Τσεχία και την Τουρκία.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, Ρόιτερ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/12/2008