Λονδίνο: Τα μικροσκοπικά κομμάτια ενός ιστού αράχνης που διατηρήθηκαν 140 εκατομμύρια χρόνια μέσα σε κεχριμπάρι αποκαλύπτουν ότι οι αράχνες χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνοτροπίες ύφανσης από την εποχή των δεινόσαυρων.
Ο σβώλος απολιθωμένης ρητίνης που περικλείει τον αρχαιότερο ιστό αράχνης βρέθηκε στη νότια ακτή της Αγγλίας από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων. Η εξέταση στο μικροσκόπιο αποκάλυψε την ύπαρξη μπερδεμένων νημάτων μήκους περίπου ενός χιλιοστού.
«Δεν πρόκειται για έναν εντυπωσιακό, πλήρη ιστό» σχολίασε ο Σάιμον Μπράντι, παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που συμμετείχε στη μελέτη. «Φαίνεται όμως να επιβεβαιώνει ότι οι αράχνες έφτιαχναν κυκλικούς ιστούς ακόμα και στις αρχές της Κρητιδικής Περιόδου» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια εποχή πριν από 145,5-65,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν στον πλανήτη κυριαρχούσαν τα ερπετά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αράχνες άρχισαν να υφαίνουν ιστούς ακόμα νωρίτερα, ωστόσο οι απτές αποδείξεις σπανίζουν. Μέχρι σήμερα το αρχαιότερο δείγμα ήταν ένα κομμάτι ιστού που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι στο Λίβανο και χρονολογείται στα 130 εκατ. χρόνια.
πηγη pathfinder