Των ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ
Την πρόβλεψη ότι το κουτί της Πανδώρας έχει μόλις ανοίξει και η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει εφεξής τις συνέπειες των έργων μιας νεολαίας που αποφάσισε «να δείξει τα δόντια της» -όπως το τοποθετεί το BBC- διατυπώνουν πλέον τα διεθνή έντυπα, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδουν ευθύνες γενικότερα στις διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες και τη γενικότερη νοοτροπία αλλά και ειδικότερα στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση της Ελένα Σμιθ σε μακροσκελές άρθρο της στον «Observer» ότι «ο χειρισμός των ταραχών από τον Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως αρνητικό παράδειγμα: Τι να μην κάνει κάποιος στην κρίση». Θεωρεί δε την κυβέρνηση «αποπροσανατολισμένη και απόμακρη» αποκαλύπτοντας: «Ακόμα και σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι θα πηδήξουν από το πλοίο».
Εμφανώς επικριτική και η Κριστιάνε Σλέτσερ, που υπογράφει εκτενές κύριο άρθρο της «Sueddeutsche Zeitung». «Η ελληνική κυβέρνηση -γράφει- αντιμετώπισε και την τωρινή κρίσιμη κατάσταση, όπως και προηγούμενες, με αναλγησία, ίσως και με υπεροψία, καταφεύγοντας στις ίδιες παλαιές μεθόδους της οικονομικής στήριξης των πληγέντων. Ολα τα χρήματα του κόσμου, όμως, δεν θα θέσουν τέλος στα ελληνικά δεινά και δεν θα καθησυχάσουν την οργισμένη νεολαία». Η γερμανική εφημερίδα κρίνει «υπερβολική» τη δήλωση Καραμανλή ότι τα επεισόδια απειλούν τη δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «αν υπάρχει μια απειλή γι' αυτήν τη μορφή πολιτεύματος, στη χώρα όπου γεννήθηκε, είναι η από καιρό διατηρούμενη ανοχή από πλευράς πολιτικής και δικαιοσύνης για τις μικρές και τις πολύ μεγάλες παρανομίες».
Για τον Μάλκολμ Μπράμπαντ, του BBC, ο Καραμανλής που «όταν ανέλαβε είχε πει ότι θέλει να χτυπήσει τους νταβατζήδες», «απέτυχε να περιορίσει την επιρροή τους, απέτυχε να εκριζώσει το φακελάκι, που είναι παράδοση... η κυβέρνησή του, που υποσχέθηκε να είναι καθαρή, κόλλησε στα σκάνδαλα». «Η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξη έπληξε και τον Καραμανλή. Ουδέποτε υπήρξε αρκετά ριζοσπαστικός ώστε να εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καθαρίσει η Ελλάδα και να επιτρέψει στη νεολαία να ανθίσει. Και δεν θα έχει άλλη ευκαιρία», εκτιμά το BBC προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι εναλλακτικές δεν εμπνέουν ιδιαιτέρως».
Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αποδίδει όλο το βάρος της ευθύνης για την υφιστάμενη κατάσταση στον Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνησή του, γράφει, «που πήρε τη χώρα σε αξιοπρεπή κατάσταση πριν από πέντε χρόνια (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που επέφεραν βελτιώσεις στις υποδομές, εκατομμύρια δολάρια μπήκαν στα ταμεία της χώρας και έδωσαν πίσω στους Ελληνες σημαντικό κομμάτι της εθνικής τους υπερηφάνειας), κατάφερε σταδιακά να διαγράψει τα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς».
Για τη «Herald Tribune» «η βία έφερε στην επιφάνεια θέματα που βασανίζουν την Ελλάδα» όπως «η οικονομική στασιμότητα, η ευρεία διαφθορά, ένα προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, η αυξανόμενη φτώχεια και μια επισφαλής ασφάλεια». Στο άρθρο, η ελληνική κουλτούρα περιγράφεται ως «διχασμένη ανάμεσα στη βαθιά ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις και μια σθεναρή αντίσταση στην αλλαγή». Σημειώνεται επίσης ότι «για τους περισσότερους Ελληνες, που αναθρέφονται σε μια κουλτούρα ανοχής έναντι των διαδηλώσεων και της αταξίας, οι Ολυμπιακοί ήταν η ανωμαλία και όχι η βία ή η αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα».
Με τίτλο «Αναρχία στην Αθήνα» στην πρώτη σελίδα και μια τεράστια φωτογραφία φλεγόμενων αστυνομικών, οι σαββατιάτικοι «Times» δεν αναφέρονται μόνο στην «κατάσταση αναρχίας που επικρατεί εδώ», αλλά μεταφέρουν όσα σκέφτονται και όσα σχεδιάζουν οι «κουκουλοφόροι» μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. «Αν υπήρχε "πράσινη ζώνη" στην Αθήνα, όπως αυτή της Βαγδάτης, θα ήταν εκεί», γράφει. Εντύπωση στον ανταποκριτή κάνει η πληροφορία ότι η ελληνική αστυνομία ξέμεινε από δακρυγόνα και για να τα ανανεώσει «ζήτησε τη συνδρομή του Ισραήλ και της Γερμανίας».
Στην Ιταλία, κινήσεις φοιτητών που τάσσονται κατά σχεδίου περιστολής των δαπανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκαναν συμβολική κατάληψη στην έδρα του ελληνικού προξενείου στο Παλέρμο και αργότερα στη Φιλοσοφική Σχολή του, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνες φοιτητές. «Αυτές τις ημέρες, το ελληνικό φοιτητικό κίνημα απαντά στην αυθαίρετη αστυνομική βία πλήττοντας τα σύμβολα της πολιτικής εξουσίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», έγραψαν σε σημείωμά τους οι Σικελοί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/12/2008
Τελικά γιατί τόσο προπαγάνδα απο CNN , BBC ,Ισραήλ;;;;Επειδή ψωνίζουμε από τον Πούτιν;;