ΗΠΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Για την πιθανότητα μιας επίθεσης με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα μέσα στην επόμενη πενταετία προειδοποιεί με έκθεσή της επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου. Καλεί σε άμεση, αποφασιστική διεθνή δράση, προτείνει στον Μπαράκ Ομπάμα τον διορισμό αξιωματούχου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι δεν έδωσε στη διαχείριση της πιθανότητας βιολογικής επίθεσης την ίδια προτεραιότητα με εκείνη μιας πυρηνικής επίθεσης.
Υπό τον τίτλο «Ο κόσμος σε κίνδυνο», η έκθεση του Κογκρέσου σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα των απειλών από βιολογική ή πυρηνική επίθεση, πιθανολογώντας ότι μια τέτοια είναι πιθανό να συμβεί κάπου στον κόσμο ώς το 2013.
Θεωρεί δε ως το πλέον αδύναμο σημείο του κόσμου για να εκδηλωθεί μια τέτοια επίθεση το ΠακιστάνΑπό το οποίο μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει και μια επίθεση στις ΗΠΑ. . Μεγαλύτερη πιθανότητα δίνει η επιτροπή σε επίθεση με βιολογικά -κυρίως με άνθρακα- παρά με πυρηνικά. Οι αντιπρόσωποι Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή διαπιστώνουν ταχεία διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας σε Πακιστάν και Ιράν και αδύναμη ασφάλεια σε εργοστάσια παραγωγής βιοχημικών προϊόντων παγκοσμίως. Τέλος, η Επιτροπή επιρρίπτει στην κυβέρνηση Μπους ευθύνες για μη ενδεδειγμένη δράση, σε ανακοίνωσή του όμως ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «υπό την ηγεσία του Μπους σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την παγκόσμια ασφάλεια και την προστασία των Αμερικανών πολιτών έναντι των όπλων μαζικής καταστροφής».
Πρόταση για διεθνή δράση
Για να θωρακιστεί ο κόσμος απέναντι σε ενδεχόμενο βιο-πυρηνικών επιθέσεων, η Επιτροπή προτείνει αποφασιστική διεθνή δράση -χωρίς πάντως να προσδιορίζει τη μορφή της- και τον διορισμό ειδικού αξιωματούχου στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληφορορίες της εφημερίδας «Boston Globe», ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη αποφασίσει να δημιουργήσει θέση αξιωματούχου με ευθύνη για τα όπλα μαζικής καταστροφής, επιβεβαιώνοντας ότι θεωρεί το θέμα μείζονος προτεραιότητας.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από αρκετούς, περιλαμβανομένων ειδικών σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες θα εξακολουθήσουν μάλλον να κάνουν χρήση μέσων χαμηλής τεχνολογίας, όπως τα Καλάσνικοφ που έσπειραν τον θάνατο στα χέρια των δραστών στην επίθεση της Βομβάης. Και πολιτικοί όμως, όπως η Δημοκρατική πρόεδρος της υποεπιτροπής ασφάλειας της Βουλής, Τζέιν Χάρμαν, ζήτησαν «να αποσυρθεί πια το χαρτί του τρόμου». «Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να πληροφορήσουμε τον αμερικανικό λαό, όχι να τον τρομοκρατούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
(Πηγές: BBC,
www.boston.com, Γαλλικό)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2008