Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

 

 422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
dominique
Διαχειριστής
Διαχειριστής
dominique



422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: 422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών   422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών EmptyΠεμ Νοε 27, 2008 12:10 pm

Για πρώτη φορά το ΥΠΕΞ παραδέχεται την ύπαρξη Ελλήνων στην ΠΓΔΜ. Η zougla.gr αποκαλύπτει τη γραπτή απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, στην οποία αναφέρει πως ναι μεν υπάρχουν Έλληνες στη γειτονική χώρα, αλλά λόγω του μικρού αριθμού, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ελληνική εθνική μειονότητα».

Στη γραπτή απάντηση, με ημερομηνία 18/8/2008, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2002, στην ΠΓΔΜ καταγράφονται 422 Έλληνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Έλληνες πολίτες που εγκαθίσταντο εκεί για επιχειρηματικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους. Στην ΠΓΔΜ δεν εκδηλώνεται συνεκτική ομάδα Ελλήνων, με συνείδηση και δράση εθνικής μειονότητας. Ομάδες ατόμων σε διάφορες περιοχές (Σκόπια, Μοναστήρι, Γευγελή, Πέχτσεβο) οργανώνονται σε συλλόγους είτε επειδή τα μέλη έλκουν οικογενειακή καταγωγή από Έλληνες, είτε ομιλούν την ελληνική».

Μέχρι πρότινος, για το ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν υπήρχε ούτε ένας ελληνικής καταγωγής πολίτης στην ΠΓΔΜ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην επίσημη ιστοσελίδα της Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού, υπάρχει αναλυτικός πίνακας με την πληθυσμιακή κατανομή των Ελλήνων στις ευρωπαϊκές χώρες, από την οποία απουσιάζει κάθε αναφορά στην ΠΓΔΜ.


Στη γραπτή απάντηση, η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Η ανάδειξη του «μακεδονισμού» ως κυρίαρχης ιδεολογίας στην ΠΓΔΜ έθεταν και θέτουν περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση συνείδησης», αν και η ίδια υποστηρίζει: «Δεν αναφέρονται περιστατικά περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων ή δεν τίθενται εμπόδια σε τυχόν εκδήλωση εθνικής καταγωγής».Ο ελληνισμός στην ΠΓΔΜ αποτελείται από γηγενείς ελληνόφωνους και βλαχόφωνους πολιτικούς πρόσφυγες της εποχής του ελληνικού εμφυλίου και Σαρακατσάνους. Ιδιάζουσα είναι η περίπτωση των Ελλήνων που ζουν στο χωριό Πέχτσεβο, αφού πρόκειται για απογόνους οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εκεί, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Ο ακριβής αριθμός των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να διευκρινιστεί. Στην πρώτη απογραφή (1991) μετά την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, 474 πολίτες της χώρας δήλωσαν «Έλληνες».Στην απογραφή του 1994, οι «Έλληνες» μειώθηκαν στους… 349, ενώ στην τελευταία απογραφή αυξήθηκαν και πάλι στους 422.Να σημειωθεί πως οι Αρχές της ΠΓΔΜ αναγνωρίζουν τους Βλάχους, ως ξεχωριστή εθνική μειονότητα. Στην απογραφή του 2002, «Βλάχοι» δηλώσαν 9.695 πολίτες της χώρας, αν και οι φορείς τους υποστηρίζουν πως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πάντως, μεγάλος αριθμός Βλάχων στην περιοχή του Μοναστηρίου αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μάλιστα στελεχώνουν και το σύλλογο «Πελαγονία», που λειτουργεί από το 1997 στην περιοχή.


Για την ιστορία, το 1993, ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγόροφ, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην τσέχικη εφημερίδα «Τσέσκι Ντένικ», πως στη χώρα του υπάρχει ελληνική μειονότητα που αριθμεί 100.000 άτομα.Σήμερα, στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι (Σκόπια, Μοναστήρι και Πέχτσεβο), ενώ λειτουργούν φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας στις πόλεις Σκόπια, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Γευγελή και Κρούσοβο.


Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπομπή «ΖΟΥΓΚΛΑ» είχε φέρει στο φως ιστορίες Ελλήνων που ζουν στην ΠΓΔΜ και με τα δικά τους μέσα προσπαθούν να κρατήσουν την ελληνική ταυτότητα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
dominique
Διαχειριστής
Διαχειριστής
dominique



422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: 422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών   422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών EmptyΤρι Δεκ 02, 2008 6:55 pm

Η επίσημη διατύπωση του Υπουργείου των Εξωτερικών, σε επερώτηση Βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ερ.2384/24.07.2008), έκανε λόγο για την ύπαρξη 422 Ελλήνων στην ΠΓΔΜ. Το Υπουργείο Εξωτερικών βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής των Σκοπίων, το 2002, παραβλέποντας το γεγονός των επίσημων δηλώσεων το 1991, του τότε Προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωβ για ύπαρξη 100.000 χιλιάδων και πλέον Ελλήνων, στην επικράτειά της.

Στην ΠΓΔΜ υπάρχει η Κωμόπολη «Πέχτσεβο» στα σύνορα με την Βουλγαρία. Στην κωμόπολη αυτή, κατοικούν 5.517 κάτοικοι(απογραφή 2002) οι οποίοι σχεδόν όλοι τους είναι ΄Ελληνες! Προέρχονται από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης. Εκδιώχθηκαν το 1923 από τις εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία, εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην Σερβία, ως οικονομικοί μετανάστες, στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski. Στην περιοχή αυτή ήδη κατοικούσαν πολλοί ΄Ελληνες, εναπομείναντες από το 1912. Τελικά οι ΄Ελληνες της Καλλίπολης εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή καθώς υπήρξε υποδομή και συνθήκες κατάλληλες, από τους γηγενείς ΄Ελληνες κλπ.
Στο Πέχτσεβο ήδη λειτουργεί επίσημα σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων Καλλίπολη-Πέχτσεβο». Στην κωμόπολη λειτουργεί φροντιστήριο εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και μέχρι πρόσφατα, 2 φορές την εβδομάδα, Ελληνίδα δασκάλα, πραγματοποιούσε μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας.

Στην απογραφή του 2002, παρά την έντονη τρομοκρατία των Σκοπιανών, κάποιοι ΄Ελληνες επέμεναν στην καταγωγή τους! Τα στοιχεία φυσικά αλλοιώθηκαν από την ΠΓΔΜ. Αλλά τότε πως ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος?

Πληροφορίες φέρουν εκατοντάδες ΄Ελληνες να προσέρχονται στο φροντιστήριο για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου λειτουργούν παρόμοια σχολεία εκμάθησης, φυσικά χωρίς την συνδρομή της Ελλάδας, αλλά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες Ελλήνων Πατριωτών.

Το όλο θέμα σήμερα κυριαρχεί στα Πατριωτικά blogs και μια περιήγηση των αναγνωστών θα εμπλούτιζε την πληροφόρησή τους για το θέμα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πλήρως ενημερωμένο για το θέμα, αλλά και για πολλά ακόμα θέματα που αφορούν τους ΄Ελληνες της ΠΓΔΜ και τις δράσεις τους.


Το ερώτημα που τίθεται είναι: Για ποιόν λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών, δεσμεύθηκε με δημόσιο έγγραφό του για τον αριθμό των Ελλήνων της ΠΓΔΜ την ώρα που οι γνωστοί-άγνωστοι και άλλοι διεθνείς παράγοντες, εγείρουν θέμα μειονότητος της ΠΓΔΜ στην Δυτική Μακεδονία?

΄Ομηρος Φωτιάδης

(Με στοιχεία από το h**p://greece-salonika.blogspot.com/2008/11/blog-post_3480.html)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
422 οι Έλληνες των Σκοπίων κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΒΟΗΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΜΑΤ ΜΠΡΑΙΖΑ
» Καινούργια πρόκληση των Σκοπιων.
» Στρατηγική συμφωνία Σκοπίων - Τουρκίας
» ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΛΟΜΠΥ ΗΠΑ υπέρ ΣΚΟΠΙΩΝ καί εναντίον τής ΕΛΛΑΔΟΣ
» ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ»

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Ανθελληνισμός :: Ελληνοσκοπιανά-
Μετάβαση σε: