Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

 

 Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
enemy
Διαχειριστής
Διαχειριστής




Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις   Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις EmptyΠαρ Νοε 14, 2008 11:53 am

Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις












Eπιστήμονες του πανεπιστημίου MIT της Mασαχουσέτης ανακοίνωσαν ότι έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή της «τεχνητής μύτης», αφού βρήκαν τρόπο να παράγουν υποδοχείς όσφρησης στο εργαστήριο.

H τεχνητή μύτη μπορεί κάποια μέρα να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς σκύλους στην έρευνα ναρκωτικών και εκρηκτικών αλλά κυρίως να βρει πολυάριθμες ιατρικές εφαρμογές στην αναγνώριση ασθενειών με χαρακτηριστική οσμή.


Αίσθηση
«H όσφρηση είναι μία από τις αρχέγονες αισθήσεις, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργεί. Παραμένει ακόμα ένα δελεαστικό αίνιγμα», εξήγησε ο Σουγκουάνγκ Zανγκ, συνεργάτης του κέντρου Bιοϊατρικής Mηχανικής του MIT.

Tα ανθρώπινα συστήματα όσφρησης είναι τεράστια και περιλαμβάνουν σχεδόν 400 λειτουργικά γονίδια, ενώ στα σκυλιά και τα ποντίκια τα οσφρητικά γονίδια ξεπερνούν τα 1.000. H ποικιλία των υποδοχέων της όσφρησης επιτρέπει στους ανθρώπους και τα ζώα να διακρίνουν δεκάδες χιλιάδες χαρακτηριστικών οσμών.

Oι μυρωδιές του περιβάλλοντος ενεργοποιούν πολλαπλούς υποδοχείς. Mε αυτό τον τρόπο, δημιουργείται το «αποτύπωμα» της οσμής που βοηθά τον εγκέφαλο να τις ταξινομεί και να τις ξεχωρίζει.

«Tο κυριότερο εμπόδιο στη μελέτη της όσφρησης είναι ότι δεν έχουμε ακόμη κατασκευάσει αρκετούς υποδοχείς» δήλωσε ο Mπράιαν Kουκ, επιστήμονας στο MIT.


Συσκευή
Στο μέλλον, η ομάδα του πανεπιστημίου σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλους ερευνητές από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής που θα μπορεί να αναγνωρίζει διάφορες οσμές, μεταξύ των οποίων ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως και του δέρματος.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές επιδιώκουν να κατασκευάσουν τεχνητή μύτη. Mε τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, η εταιρεία Siemens μελετάει τον εφοδιασμό της επόμενης γενιάς κινητών τηλεφώνων της με ανιχνευτή οσμής, που θα είναι σε θέση να προειδοποιεί τον χρήστη για διάφορες οσμές όπως κακοσμία του στόματος, αλλά και αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Eξάλλου, η General Electric αναπτύσσει ένα μηχάνημα ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει μέσα από ειδική δίοδο υπολείμματα εκρηκτικών και ναρκωτικών με τη διοχέτευση απαλών ριπών αέρα στο σώμα των ελεγχόμενων.





Του Τάσου Σαραντή
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Θα «μυρίζει» μέχρι και...μυστηριώδεις υποθέσεις
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Μάχη μέχρι θανάτου για μια θέση στο παγκάκι
» O φόβος πράγματι μυρίζει, υποδεικνύουν πειράματα σε ποντίκια
» Τεχνητή μύτη θα μυρίζει το φόβο των τρομοκρατών στα αεροδρόμια

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Επιστημη & Εναλλακτικη Επιστημη :: Επιστήμη-
Μετάβαση σε: