Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

 

 Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
enemy
Διαχειριστής
Διαχειριστής




Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη   Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη EmptyΤετ Ιαν 14, 2009 2:06 pm

Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη















Πασαδένα, Καλιφόρνια: Τους κλιματικούς κύκλους, που κυριαρχούσαν για εκατομμύρια χρόνια στον Άρη της αρχαίας εποχής και άφησαν, σε χοντρές στοίβες, περιοδικά σχήματα πάνω σε στρώματα ιζηματογενών βράχων, αποκάλυψε, με τρισδιάστατη λεπτομερή ανάλυση, η τηλεσκοπική κάμερα του αναγνωριστικού δορυφόρου της Ν.Α.Σ.Α. πάνω στον Άρη.






Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την κάμερα επιστημονικών πειραμάτων με εικόνα υψηλής ανάλυσης, αναφέρουν την πρώτη μέτρηση ενός περιοδικού σήματος στους βράχους του Άρη. Έτσι τα αποτυπώματα των κλιματικών κύκλων στην ιστορία του Άρη πηγαίνουν προς τα πίσω πολύ νωρίτερα απ' ό,τι η πιο πρόσφατη περιοδικότητα που απαντιέται στα στρώματα πάγου πάνω στον Άρη. Αυτό επίσης μπορεί να επανατροφοδοτήσει συζητήσεις για τα σχήματα των στρωμάτων των βράχων πάνω στην Γη.

Σχέδια παρόμοιας πυκνότητας επαναλαμβάνονται μέχρι και 100 φορές σε βράχους που εκτίθενται στο εσωτερικό τεσσάρων κρατήρων στην περιοχή του Άρη, Arabia Terra. Σ' έναν από τους κρατήρες, τον Becquerel, δεσμίδες ενός σχήματος με 10 στρώματα επαναλαμβάνονται τουλάχιστον 10 φορές, οι οποίες θα μπορούσαν ν' αντιστοιχούν στο γνωστό σχέδιο αναλογίας 10 προς 1 των αλλαγών στην κλίση του περιστροφικού άξονα του πλανήτη.

«Το κάθε στρώμα έχει μεταβληθεί σ' ένα τοπογραφικό σκαλοπάτι, όπου το υλικό που είναι ανθεκτικότερο στην διάβρωση βρίσκεται πάνω απ' το υλικό που είναι λιγότερο ανθεκτικό σ' αυτήν.» είπε ο Kevin Lewis απ' το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Πασαδένα της Καλιφόρνιας.

Κάποια περιοδική αλλαγή στο περιβάλλον φαίνεται να έχει επηρεάσει το πόσο ανθεκτικά έγιναν τα ιζήματα που σχηματίζουν τους βράχους, ίσως από τις διαφορές στην ποσότητα μορίων άμμου ή λάσπης που κατακάθισαν από τον άνεμο ή από τον τρόπο που τα μόρια αυτά στερεώθηκαν μαζί, έπειτα από την απόθεση.

Μερικά από τα μεμονωμένα στρώματα έχουν πάχος λιγότερο από 3 πόδια.

Η κάμερα, η οποία, χάριν συντομίας, λέγεται HiRISE, τράβηξε ζεύγη φωτογραφιών της κάθε πλευράς, από ελαφρώς διαφορετικές γωνίες τροχιάς, δίνοντας τις απαραίτητες στερεοφωνικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό της πυκνότητας του κάθε στρώματος.

«Είναι εύκολο να εξαπατηθεί κανείς ότι δεν γνωρίζει την τοπογραφία και την μέτρηση των στρωμάτων στις τρεις διαστάσεις τους», είπε ο Alfred McEwen από το Tucson, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, επικεφαλής ερευνητής. «Με τις στερεοφωνικές πληροφορίες, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο σχήμα σ' αυτά τα στρώματα.»

Πολύ συχνά, οι γεωλόγοι βρίσκουν «περιοδικότητες» ή επαναλαμβανόμενα σχήματα, στα ιζηματογενή στρώματα της Γης. Είναι πολύ δύσκολος ο προσδιορισμός της πηγής των περιοδικοτήτων. Μερικές απορρέουν από τους ετήσιους ή τους παλιρροϊκούς κύκλους ή από σποραδικές πλημμύρες, που μπορεί να μην είναι καθόλου περιοδικές, όμως ο ρόλος των μακροπρόθεσμων αστρονομικών κύκλων βρίσκεται υπό συζήτηση. Ένα βήμα προς την απόδειξη ότι οι αστρονομικοί κύκλοι μπορούν ν' αφήσουν τα ίχνη τους σε ιζήματα προήλθε από την εύρεση επαναλαμβανόμενων ομάδων των 5 στρωμάτων σε κάποια γήϊνα βραχώδη υποστρώματα, που ταιριάζουν με την γνωστή αναλογία 5 προς 1 των δύο κυκλικών παραλλαγών της γήϊνης τροχιάς.

O Lewis και οι συνάδελφοί του βρήκαν κάτι παρόμοιο στον Άρη. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι κύκλοι των κλιματικών αλλαγών οδήγησαν στα καταγεγραμμένα σχήματα που βλέπουμε σήμερα στα βραχώδη στρώματα του Άρη, πιθανόν ως αποτέλεσμα παρόμοιων παραλλαγών της τροχιάς του Άρη,» είπε αυτός. Ο Άρης έχει μια αναλογία 10 προς 1 στους κύκλους αλλαγών της κλίσης του. Σίγουρα, εμείς βλέπουμε την αναλογία 10 προς 1 σε μία απ' αυτές τις επιστρωμένες αποθέσεις. Είναι σαν να προσπαθείς ν' αναγνωρίσεις ένα τραγούδι - είναι ευκολότερο εάν υπάρχουν διάφορα όργανα να παίζουν τα διαφορετικά κομμάτια παρά να παίζουν μια μοναδική μελωδία.»


Εκτός από την περιοδικότητα των 10 στρωμάτων αντί των 5 της Γης, ο Άρης έχει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ένα πολύ καλό επιστημονικό εργαστήριο για την μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι αστρονομικοί κύκλοι επηρεάζουν το κλίμα. Η κλίση του άξονα του Άρη ποικίλλει πολύ περισσότερο από τον άξονα της Γης διότι το σχετικά μεγάλο φεγγάρι της Γης δρα σταθεροποιητικά. Και, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, ο Άρης δεν διαθέτει τους ωκεανούς και την πυκνή ατμόσφαιρα, τα οποία, πάνω στην Γη, ρυθμίζουν τις παραλλαγές στην τροχιά και προσθέτουν τα δικά τους κυκλικά σχήματα.


Το σχήμα των 10 στρωμάτων του Άρη διαρκεί εδώ και 1,2 εκατομμύρια χρόνια. Εάν οι δεσμίδες των 10 στρωμάτων στον κρατήρα Becquerel αποτελούν πράγματι την σφραγίδα αυτού του κύκλου, οι 10 ή παραπάνω δεσμίδες που είναι στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη μαρτυρούν περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρέασαν την ιζηματαπόθεση ήταν γενικά σταθερές, εκτός από τις επιδράσεις της μεταβαλλόμενης κλίσης του άξονα αυτού του πλανήτη.






Ε. Σιούτη

Πηγή: blue-planet.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Δορυφόρος της Ν.Α.Σ.Α. καταγράφει τα πετρώματα του Άρη
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Οργανισμός δορυφόρος της Σαηεντολογίας
» Προηγμένος δορυφόρος βελτιώνει τους χάρτες της Google

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Επιστημη & Εναλλακτικη Επιστημη :: Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα-
Μετάβαση σε: