Το παρόν φόρουμ είναι κλειστό και έχει μεταφερθεί σε νέα διεύθυνση.

Eπισκεφτείτε μας στο www.filoumenos.com/forum


 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  
Το παρόν φόρουμ έχει κλείσει,επισκεφτείτε μας στην νέα διεύθυνση

http://filoumenos.com/forum

Μοιραστείτε | 
 

 Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Αρποκρατιων
Κορυφαίο Μέλος
Κορυφαίο Μέλος
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Κυρ Δεκ 21, 2008 5:57 pm

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Ισοκράτης 436-338 π.Χ.

Όταν το είδα το πρωί, μου έκανε εντύπωση το απόσπασμα, μου φάνηκε περίεργο έτσι όπως το διάβασα και με παραξένεψε η σκέτη αναφορά «Ισοκράτης». Γιατί όχι το συνηθέστερο «Ισοκράτης, Περί Ειρήνης», ας πούμε. Το έψαξα λοιπόν και δεν βρήκα πουθενά να το έχει πει έτσι αυτό ο Ισοκράτης.

Παραθέτω 3 μεταφράσεις του σχετικού κομματιού, από τον Ισοκράτους, Αρεοπαγιτικό, 7.20 (ΟΛΗ την παράγραφο, όμως, ε;)

Εκείνοι λοιπόν που είχαν τη διοίκηση της πολιτείας κατά την παλαιότερη εποχή, εγκατέστησαν πολίτευμα που δεν είχε μόνον όνομα προσφιλέστατο σ' όλους και γλυκύτατο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έδινε την εντύπωση αυτή στους πολιτευομένους και δεν προετοίμαζε τους πολίτας ώστε να θεωρούν την ακολασία δημοκρατία, την παρανομία ελευθερία, την αθυροστομία ισότητα δικαιωμάτων, ούτε τέλος την εξουσία να κάνουν όλα αυτά ευδαιμονία, αλλά πολίτευμα που παρέδιδε στο μίσος και στην τιμωρία τους ανθρώπους αυτού του είδους και που κατώρθωσε με τον τρόπο αυτό να κάμη όλους τους πολίτας καλύτερους και φρονιμώτερους.

Οι διοικούντες δηλαδή (Σόλων και Κλεισθένης) κατ' εκείνον τον χρόνον την πόλιν, δεν ίδρυσαν πολίτευμα ονομαζόμενον μεν δι' ονόματος κοινοτάτου και ωραιοτάτου, μη φαινόμενον δε εις την εφαρμογήν τοιούτον εις τους ζώντας κατ' αυτό, ουδέ ίδρυσαν τοιούτον πολίτευμα το οποίον κατά τέτοιον τρόπον εξεπαίδευε τους πολίτας, ώστε να θεωρούν την μεν ακολασίαν δημοκρατίαν, την δε παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν, ευτυχίαν δε την άδειαν του να πράττη καθένας ταύτα, αλλ' ίδρυσαν πολίτευμα το οποίον με το να μισή και να τιμωρή τους τοιούτους έκαμνεν όλους τους πολίτας καλυτέρους και σωφρονεστέρους. ((η ορθογραφία και στα 2 είναι του πρωτοτύπου!)

Εκείνοι λοιπόν που στα παλιά τα χρόνια θεμελίωσαν το Πολίτευμά μας, κάθε άλλο παρά επιδίωξαν απλώς και μόνο να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα, που, από τη μια μεν, θα περιγράφεται με ωραία λογια, από την άλλη δε, θα διαμορφώνει πολίτες τέτοιους ώστε να θεωρούν την ανηθικότητα για δημοκρατία, την παρανομία για ελευθερία, την αυθάδεια για ισότητα, και κάθε άλλο παρά καπάτσους χαρακτήριζαν αυτούς που συμπεριφέρονταν έτσι. Αντιθέτως ίδρυσαν ένα Πολίτευμα που μισούσε και τιμωρούσε παραδειγματικά τους πολίτες που είχαν αυτήν τη συμπεριφορά και μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε οι υπόλοιποι να γίνονται καλύτεροι και σωφρονέστεροι.(εδώ http://www.politismospolitis.org/?p=1471)

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Πρώτα απ’ όλα, ΔΕΝ υπάρχει η πρώτη πρόταση ΚΑΘΟΛΟΥ. Και δεν θα μπορούσε, πιστεύω να υπάρχει, να την έχει «πει» ο Ισοκράτης. Κι αυτό γιατί εξ ορισμού, η δημοκρατία δεν μπορεί να καταχρασθεί οτιδήποτε: σε μια τέτοια περίπτωση, πολύ απλά, παύουμε να μιλάμε για δημοκρατία!

Δεύτερον, έχω την εντύπωση ότι, όσο να ‘ναι, αλλάζει λίγο η σημασία του αποσπάσματος, αν το διαβάσει κανείς όπως ακριβώς λέχθηκε. Ο Ισοκράτης δεν λέει ότι η δημοκρατία ΕΜΑΘΕ τον πολίτη όσα ακολουθούν αλλά ακριβώς το αντίθετο!

Τρίτον, ο Ισοκράτης ήταν ρήτορας και «ο ρήτορας ανά τους αιώνες είναι όργανο παρασκευής ιδεολογίας και μετατόπισης της κοινής γνώμης και συνεπώς χρησιμοποιεί όλα εκείνα τεχνάσματα του λόγου που θα του επιτρέψουν να επιτύχει τους στόχους του» (από τη Βικιπαίδεια, για λόγους ευκολίας). Αλήθεια, μήπως και σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες τον ίδιο ρόλο, λίγο έως πολύ, δεν παίζουν;

Εύκολο να πάρεις το λόγο ενός ρήτορα και να τον χρησιμοποιήσεις, ως εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο, εκτός πλαισίου αναφοράς, εκτός συν-κειμένου, τοπικού, χρονικού, κοινωνικού. Κι ακόμα πιο εύκολο να περάσεις το ΔΙΚΟ ΣΟΥ μήνυμα, αποδίδοντας το σε κάποιον αρχαίον υμών πρόγονο, διαστρέφοντας το λόγια του. (Κάπως λέγεται αυτό… Πώς λέγεται, πώς λέγεται να δεις;)

Ποια άραγε να ήταν η πρόθεση της εφημερίδας που, παραποιώντας το κείμενο, το έβαλε στο πρωτοσέλιδο; Γιατί η δημοκρατία στην πρώτη θέση μαζί με το αυτοκαταστρέφεται; Και αφού «αυτοκαταστρέφεται», τι συνειρμοί δημιουργούνται; Μήπως να διαλέξουμε κάποιο άλλο πολίτευμα; Μήπως μια «αριστοκρατία» ή μια «δικτατορία» (έστω, με την αρχαία σημασία);

Τέλος, είναι απίστευτο πόσο μα πόσο γρήγορα διαδόθηκε στο internet το απόσπασμα, πόσοι μα πόσοι το έβαλαν «υπογραφή» σε μέιλ και φόρουμ, πόσοι, με λίγα λόγια, δέχτηκαν ένα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ, για να μην ξεχνιόμαστε, «αρχαίο ρητό». Εύγε στην εφημερίδα. Τα κατάφερε.
=====================================
Και το πρωτότυπο:
[20] Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Τα ζευγάρια του πρωτότυπου έχουν το δικό τους ενδιαφέρον
ἀκολασία -> δημοκρατία
παρανομία -> ἐλευθερία
παρρησία -> ἰσονομία
ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν -> εὐδαιμονίαν
Όποιος θέλει, ας ψάξει τις λέξεις… Γιατί, αρχή παιδεύσεως η ονομάτων επίσκεψις (αποδίδεται στον Αντισθένη από τον Επίκτητο, σε απόσπασμα!)

Του χρήστη Έκτορα Φέρλα

Μια παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Νίκος Σαραντάκος στην ακόλουθη σελίδα http://www.sarantakos.com/isocrat.htm
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
ultimate
Διαχειριστής
Διαχειριστής
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Δευ Δεκ 22, 2008 1:23 pm

Η δημοκρατία μας δεν θα υπάρξει τελικά ποτέ γιατί οι πολίτες αυτης της χωρας κατάντησαν κτήνη....

Παράθεση :
Γδύσανε αστυνομικίνα στο Μετρό της Δάφνης η οποία λιποθύμησε....

Σοκ απο την αποκάλυψη που έκανε την Τετάρτη βράδυ ο Άρης Σπίνος, στο δελτίο του Γιάννη Παπαγιάννη. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε ένα περιστατικό με γνωστούς-αγνώστους να κάνουν ντου στο Μετρό της Δάφνης και να γδύνουν-ακόμη και το εσώρουχο-μια αστυνομικίνα που πήγαινε στη δουλειά της. Η αστυνομικίνα λιποθύμησε και την επόμενη μέρα δεν πήγε στη δουλειά. Ο Σπίνος αναφέρθηκε και σε περιστατικό ξυλοδαρμού αστυνομικού σε στάση λεωφορείου.
Γύρευε τι έχει να γίνει αν οι γνωστοί άγνωστοι αρχίσουν να την πέφτουν σε δικαστές, ΚΥΠατζήδες, ΜΑΤατζήδες, Ασφαλίτες, όταν αυτοί είναι εκτός υπηρεσίας η σε συγγενικά τους πρόσωπα-κάτι που φοβούνται και οι ίδιοι όπως απεκάλυψε στο Aποκαλυπτικό Δελτίο, ο δημοσιογράφος. Παρότι τα περιστατικά δεν έχουν πάρει δημοσιότητα, οι αστυνομικοί έντρομοι σκοπεύουν να κατέβουν σε λευκή απεργία, παραδίδοντας τα όπλα τους στ' αστυνομικά τμήματα.
Η βία γεννάει βία, πόσο μάλλον ο θάνατος, η δολοφονία. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στη Κολομβία της Ευρώπης, όπως αποκαλεί ο Γιώργος Τράγκας, την άθλια χώρα μας. Η Κόλαση πλησιάζει επικίνδυνα την χώρα των διεφθαρμένων εξουσιών και της κλείνει το μάτι, πριν της δείξει τη λάμα του μαχαιριού...


Κώδικας:
http://kourdistoportocali.blogspot.com/2008/12/blog-post_3961.html

_________________
Ουκ αρνησόμεθά Σε φίλη Ορθοδοξία,
ου ψευσόμεθά Σε πατροπαραδοτον σέβας
εν Σοι εγεννηθημεν, εν Σοι ζωμεν και εν Σοι κοιμηθησόμεθα
ει δε και καλέσει καιρός και μυριάκις υπερ Σου τεθνηξόμεθα.

Ιωσήφ Βρυένιος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
ultimate
Διαχειριστής
Διαχειριστής
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Δευ Δεκ 22, 2008 1:48 pm

Δεκέμβριος 11, 2008

Τρία άτομα βίασαν την προϊσταμένη της Vodaphone Σταδίου, δίπλα στην Εθνική Τράπεζα, στην μεριά των Virgin Megastores…

…που κακώς κι από μεγάλη μαλακία της παρέμεινε ΕΝΤΟΣ του καταστήματος, την ώρα που΄σπασαν το μαγαζί κι άδειασαν όλες τις βιτρίνες!

ΑΛΛΗ μιά παράπλευρη απώλεια (μαζί με τις τζαμαρίες μας) εν ονόματι της Κοινωνικής Επανάστασης!

Άμα (ξανα)κούσετε τον λεγόμενο “χώρο” να διαμαρτυρηθεί στ’ όνομα μιάς σεξιστικής παραβατικής ενέργειας των μπάτσων, να το΄χετε κι αυτό υπόψιν σας.

Αποτελεί ακριβώς την ίδια καπηλεία όπως όταν “διαδηλώνουν” γιά το περιβάλλον (my ass) την ώρα που’ καψαν το Ιστορικό Αρχείο του Παλαμά στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Σαλονίκης…

(*) Στην Εθνική Τράπεζα της γωνίας, αφού άνοιξαν τρύπα στο ρολλό, έσπασαν το τζάμι με κλεμμένο πυροσβεστήρα από το γειτονικό Δισκάδικο [Virgin] πετώντας τον μέσα, ο οποίος αυτομάτως ενεργοποιήθηκε κι έσβησε την μολοτωφιά που΄ριξαν μετά στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο τής σάλας. Τυχεροί εν την ατυχία τους οι τραπεζικοί… Άλλη μιά ατυχία της “Επανάστασης”

Κώδικας:
http://manolisvardis.wordpress.com/2008/12/11/%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-vo


Φρίκη προκαλεί η είδηση ότι γυναίκα υπάλληλος βιάστηκε μέσα σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας από τρεις κουκουλοφόρους. Διπλή φρίκη προκαλεί η απόκρυψη του γεγονότος από όλα τα μέσα, κράτος κλπ. Αν όντως είναι έτσι, έχουμε περάσει στην εποχή του Όργουελ για τα καλά. Θα το ψάξουμε παραπάνω και θα επανέλθουμε. Αν πάντως είναι έτσι, θα πονέσουν πολλά παλικάρια. Ψευτόμαγκες, άντρακλες, φασισταριά. (μου βγήκε το φεμινιστικό!).

Κώδικας:
http://olympia.gr/2008/12/11/rape_during_riots

_________________
Ουκ αρνησόμεθά Σε φίλη Ορθοδοξία,
ου ψευσόμεθά Σε πατροπαραδοτον σέβας
εν Σοι εγεννηθημεν, εν Σοι ζωμεν και εν Σοι κοιμηθησόμεθα
ει δε και καλέσει καιρός και μυριάκις υπερ Σου τεθνηξόμεθα.

Ιωσήφ Βρυένιος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Διογένης
Διαχειριστής
Διαχειριστής
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Δευ Δεκ 22, 2008 2:14 pm

Απορκρατίωνα συγχαρητήρια για το Post σου, συνέχισε έτσι φίλε..... ;)

Ultimate όντως έχει γεμίσει ο τόπος μας "κτήνη" , τα οποία απροκάλυπτα πλέον δρουν χωρίς να παρεμβαίνει καμιά αρμόδια αρχή.....δυστυχώς δεν υπάρχουν όυτε αν ενδέιξεις προς βελτίωση αυτής της κατάστασης και πολλοί πολίτες φαντάζουν όμηροι αυτών των αρρωστημένων πρακτικών που ασκούνται με την ανέχεια ,αν όχι την ενθάρυση ορισμένων...

Ο Θεός να μας λυπηθεί....

_________________
Μηδέν Άγαν
Παν Μέτρον Άριστον
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
vgs
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Τετ Δεκ 31, 2008 7:52 am

Ρε παιδια περιμενατε κατι καλυτερο?
Ναι ειναι σοκαριστικο να ακους οτι στον αγωνα κατα του κατεστημενου βιασαν μια κοπελα η οτι εκαψαν το Ιστορικό Αρχείο του Παλαμά.
Αυτα και τα δυο τα διαβαζω τωρα για πρωτη φορα.
Υπαρχουν καποια στοιχεια?
Εαν ναι γιατι δεν γινεται μαι προσπαθεια να ανεβουν σε blog η να σταλθουν εστω και σε "δευτερη" εκπομπη στην τηλεοραση?
Τεσπα εαν υπαρχουν στοιχεια παρακαλω να ανεβουν για να δουμε απο εδω και περα τη θα γινει
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
ultimate
Διαχειριστής
Διαχειριστής
avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι   Τετ Δεκ 31, 2008 12:37 pm

vgs έγραψε:
Ρε παιδια περιμενατε κατι καλυτερο?
Ναι ειναι σοκαριστικο να ακους οτι στον αγωνα κατα του κατεστημενου βιασαν μια κοπελα η οτι εκαψαν το Ιστορικό Αρχείο του Παλαμά.
Αυτα και τα δυο τα διαβαζω τωρα για πρωτη φορα.
Υπαρχουν καποια στοιχεια?
Εαν ναι γιατι δεν γινεται μαι προσπαθεια να ανεβουν σε blog η να σταλθουν εστω και σε "δευτερη" εκπομπη στην τηλεοραση?
Τεσπα εαν υπαρχουν στοιχεια παρακαλω να ανεβουν για να δουμε απο εδω και περα τη θα γινει

Καλά, από πότε το "κατεστημένο" αγωνίζεται ενάντια στον εαυτό του...? Από πότε ο Σόρος έγινε επαναστάτης...?

Σχετικά με τα στοιχεία που ζητάς....νομίζω πως εβαλα κάποια λινκ....και πίστεψέ με αν ψάξεις λίγο στην blogoσφαιρα, θα βρεις αναρτήσεις για το θέμα ουκ ολίγες....και από μπλογκάδες όλων των κομματικών αποχρώσεων....(μην φανταστείς δηλαδή πως τα γραφουν μόνο χρυσαυγίτες..)
Η κοπέλλα από όσο έμαθα, δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το θέμα και ειναι φυσικό μιας και ο δευτερος βιασμός στις δικαστικές αίθουσες είναι συνήθως οδυνηρότερος του πρώτου..παρόλα αυτά οι μπλόγκερς αποδεικνύονται για μιαν ακόμα φορά ταχύτεροι από τα ΜΜΕξαπάτησης...
Ευτυχώς η μπλογκόσφαιρα, έπαψε προ πολλού να είναι κτήμα μόνον του ΣΥΡΙΖΑ και των ιντιφάδων....

_________________
Ουκ αρνησόμεθά Σε φίλη Ορθοδοξία,
ου ψευσόμεθά Σε πατροπαραδοτον σέβας
εν Σοι εγεννηθημεν, εν Σοι ζωμεν και εν Σοι κοιμηθησόμεθα
ει δε και καλέσει καιρός και μυριάκις υπερ Σου τεθνηξόμεθα.

Ιωσήφ Βρυένιος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
 
Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Γενικές συζητήσεις :: Διαφορες συζητήσεις-
Μετάβαση σε: